WEIGHT WATCHERS

De afvalberg wordt steeds duurder verrekend. Met mobiele weegsystemen op de afvalvrachtwagens zorgt Trans Balans ervoor dat de afvalstroom op een snelle en correcte manier wordt berekend.

In het atelier pronkt de achttien meter lange weegbrug. Daarop 30 ton ijkgewichten, en nog eens 30 ton ballast. Samen 60 ton zwaar. Maar voor het einde van de week is ook deze weegbrug de deur uit, meldt een trotse Peter Molenschot, commercieel afgevaardigde van de nv Trans Balans. Dertig exemplaren werden de voorbije twee jaar verkocht, ze stuwden de omzet van het bedrijf uit Turnhout in 1997 naar 120 miljoen frank, door 45 werknemers gemaakt.

De mobiele weegbruggen zijn een twee jaar jonge diversificatie van Trans Balans, dat zich de voorbije jaren steeds meer richtte op mobiele weegapparatuur voor afvalverwerkers. De mobiele weegbrug blijft ook waterpas op een helling van 10% en wordt bijvoorbeeld op tijdelijke werven benut. “De techniek is grotendeels gebaseerd op onze mobiele weegsystemen, die we inbouwen in vrachtwagens,” legt sales manager Ludo Nuyts uit. “Acht jaar geleden zijn we gestart met de integratie van weegmachines in beladingssystemen voor afvalcontainers. Het wegen kan op die manier al gebeuren tijdens het inzamelen van het afval. Het individuele gewicht wordt dus per burger of bedrijf geregistreerd, wat het taxeren op een veel eerlijker manier mogelijk maakt.” De mobiele weegsystemen voor de afvalmarkt zorgen inmiddels voor 85% van de omzet. In eigen land zijn de klanten onder meer van Gansewinkel, Watco, Incovo. Maar 90% van de omzet komt uit de andere Europese landen. De Franse zwaargewichten Suez Lyonnaise des Eaux en CGE zijn klant aan huis in het Turnhoutse bedrijf.

Om te voldoen aan de flexibele vraag wordt een groot deel van de productie uitbesteed. “Maar wij verzorgen de laatste, ingewikkelde procedures,” beklemtoont Ludo Nuyts. Onder meer het kalibreren en ijken, onder het toeziend oog van een inspecteur van het ijkwezen, gebeuren in eigen huis.

De nv Trans Balans werd vijf jaar geleden opgericht, en is integraal in handen van de broers Ludo en Henri Nuyts. Maar de activiteit groeide uit het zusterbedrijf nv Solid Lift, dat eveneens aan de Veedijk in Turnhout is gelegen. Solid Lift is dertig jaar jong en specialiseert zich in liften voor laadkleppen van wagens waarvan het vrachtruim diverse verdiepingen heeft. De gebruikers van die laadkleppen hadden na verloop van tijd nood aan mobiele weegsystemen. Vandaar de diversificatie van Solid Lift, en het ontstaan van Trans Balans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content