WEG MET DE RODE INKT

Een investering van 380 miljoen frank in de ontinktingsafdeling onderstreept het vertrouwen van de Zweedse aandeelhouders in Stora Langerbrugge.

Na jaren berichten van ontslagen, verliezen en herstructureringen investeert Stora Langerbrugge, de Gentse dochter van de Zweedse bosbouw- en papiergigant Stora, 380 miljoen frank in de ontinktingsafdeling. Die afdeling verwijdert de inkt van kranten- en magazinepapier, dat zo kan worden hergebruikt. De investering moet tegen eind 1999 de capaciteit van de ontinktingsafdeling opdrijven van 380 naar 420 ton per dag.

Een tevreden directeur communicatie Ivan Van Cauwenberghe: “We waren toe aan wat goed nieuws om ons imago op te poetsen. Bovendien is het een belangrijk signaal van de aandeelhouders na een zeer moeilijke periode.”

Omdat de investering op de bestaande installaties verderbouwt is er geen ruimte voor bijkomende aanwervingen, “maar,” zegt Van Cauwenberghe, “bekijk het positief: de investering consolideert in deze afdeling de tewerkstelling.” Dat bekekent al heel wat. Bij Stora Langerbrugge werkten ooit 900 mensen maar in de jaren 1990 zag de vestiging veelvuldig zwarte sneeuw. Tussen 1992 en 1997 werden niet minder dan vier herstructureringen doorgevoerd. Bij de laatste ronde eind 1997 vielen 180 ontslagen waardoor de tewerkstelling terugviel tot 400 mensen.

Stora Langerbrugge kondigt volgende week het goede nieuws officieel aan. Gerycleerd papier is niet alleen goedkoper dan verse pulp, het vormt ook een dankbaar “groen” thema om het imago op te vijzelen. Stora Langerbruge was twintig jaar geleden de eerste om oud papier als grondstof in te zetten. Vandaag is de helft van het papier gemaakt uit gerecycleerde producten. In 1997 fabriceerde Stora Langerbrugge 220.000 ton kranten- en magazinepapier, goed voor een omzet van 5,7 miljard frank.

Van Cauwenberghe: “De herstructering werpt stilaan vruchten af. Ik kan u zeggen dat de toekomst er weer fraai uitziet met een stabiele personeelsbezetting. De investering is een belangrijke eerste stap in dit proces.” Recentelijk raakte de fusie bekend van Stora met de Finse hout- en papiergroep Enso. Wat betekent dit voor Stora Langerbrugge? “Waarschijnlijk niet zo veel,” voorspelt Van Cauwenberghe. “Als productievestiging zullen we niet lijden onder de operatie. In sommige landen, zoals Frankrijk, hebben beide bedrijven twee distributienetwerken, zodat een sanering daar schaalvoordelen kan creëren door overhead weg te werken. Welnu, de overhead in Langerbrugge is door de recente sanering al tot een minimum beperkt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content