Weemoed over het migratiedebat
DONALD TRUMP trapte vorige week zijn langverwachte handelsconflict met China af. De kans dat het tot een echte handelsoorlog komt, wordt steeds groter. Ook Europa neemt het beste aan dat de heffingen op de autosector er zullen komen. Verder in dit magazine waarschuwt de Amerikaanse topeconoom Nouriel Roubini dat de handelsconflicten op de economie beginnen te wegen ( p. 28). Beleggers denken er net zo over. De afgelopen weken is de onrust op de markten alleen toegenomen.
Deze week vindt in Brussel een NAVO-top plaats. Trump zal er terecht op wijzen dat de Europese landen de afspraken over investeringen in defensie niet nakomen. De kans bestaat dat hij ook de NAVO in twijfel trekt. Daarmee zou hij na de G7 vorige maand opnieuw een stukje van de internationale orde op losse schroeven zetten. Ook die onzekerheid begint zijn sporen na te laten.
Ondertussen is in Europa het meeste politieke kapitaal geïnvesteerd in een halfbakken akkoord over migratie, ook al zijn er tot juni amper 32.000 mensen over zee de Europese Unie binnengekomen, niet eens de omvang van een kleine provinciestad op een continent met 500 miljoen inwoners. Ja, migratie is een belangrijk thema, waarover we goed moeten nadenken om chaos zoals in 2015 te vermijden. Maar in een wereld waarin het geopolitieke evenwicht wankelt, zijn er nog andere belangrijke uitdagingen.
Nu het economisch beter gaat, hebben we een uitgelezen kans om de muntunie en onze economie beter te wapenen voor de toekomst en na te denken over de plaats van Europa in die nieuwe wereld. Dat is tot nu niet gebeurd. Als er een nieuwe crisis komt, al dan niet gedreven door een handelsoorlog, en opnieuw meer dan een kwart van de Europese jongeren zonder werk zit, zullen we nog met weemoed terugdenken aan die zomer van 2018, toen het migratiedebat en 32.000 migranten onze belangrijkste zorg waren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier