Weefgetouwen groeien niet aan de bomen
De ene wil brandweerman worden, de andere astronaut. Maar wie droomt er nu van sturingsmachines voor weefgetouwen en zaagmachines? Iémand moet ze maken, natuurlijk. Zoals het toeleveringsbedrijf Vandecappelle.
Voor de sociale kant van de industriële revolutie en de automatisering moet u nog maar eens naar de film Daens kijken. Intussen kan het bedrijf Vandecappelle de technische kant laten zien. De onderneming is gespecialiseerd in elektrisch industrieel materieel en automatisering van industriële processen.
De geschiedenis van het familiebedrijf Vandecappelle gaat terug tot 1946, toen de eerste vestiging in Roeselare open ging. In 1979 trokken de twee ooms en de vader van huidig bedrijfsleider Guido Vandecappelle (49) naar het Oost-Vlaamse Wetteren, waar een nieuwe zetel met drie personeelsleden werd opgericht. Tien jaar geleden kwam er een afdeling in Haasrode bij.
Is het dan niet leuk in Roeselare? “Regionale aanwezigheid is belangrijk om de orders sneller uit te voeren,” zegt Guido Vandecappelle. “Op die manier kunnen we heel snel inspelen op de vraag. Dat was de reden waarom we indertijd een afdeling opzetten in Wetteren, en daarna ook nog eens in Haasrode. In Oost-Vlaanderen zijn we intussen marktleider in dit segment geworden.”
Die schaalvergroting is niet voor niets geweest. De drie vestigingen halen samen een omzet van 630 miljoen frank. In totaal hebben er 89 mensen een baan gevonden. Vandecappelle Wetteren zelf was in 1999 goed voor een omzet van 200 miljoen. Voor 2000 hopen ze op een stijging van 5% en wil het bedrijf vijf bijkomende werknemers in dienst nemen. Momenteel zijn er in Wetteren dertig mensen aan de slag. Amper tien van hen zijn arbeiders; de anderen zijn overwegend projectingenieurs die instaan voor de distributie van elektrisch industrieel materiaal en voor “het integreren van procesautomatische industriële processen”. Maar natuurlijk. Misschien maakt een voorbeeld het wat duidelijker: Vandecappelle automatiseert onder andere betoncentrales, veevoederbedrijven en zagerijen. Zo plaatst het bijvoorbeeld sturingsmachines op weefgetouwen en pompen, en leverde spuitinstallaties aan Bosch in Tienen.
De samenwerking tussen de drie vestigingen van Vandecappelle gaat heel ver. “We werken voortdurend met elkaar samen en dat is ook onze sterkte. De knowhow is er toch, waarom zouden we die niet in zoveel mogelijk regio’s benutten?”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier