‘We zijn vervreemd van onze intuïtie’

Christophe Degrez Voormalig CEO Eneco

Christophe Degrez staat bekend als een voorvechter van hernieuwbare energie en duurzaamheid. Tot deze zomer was hij CEO van de energieleverancier Eneco. Hij straalt als we hem vragen naar zijn laatste dag bij Eneco. “Het was heel fijn op zo’n moment iets terug te krijgen van je werknemers en te zien hoe het gelukt is hen te laten groeien. Als CEO vond ik elke functie in het bedrijf belangrijk en vertelde ik dat ook aan de mensen. Dan is het super als mensen op je laatste dag vertellen dat die erkenning voor hen belangrijk is geweest. Het werkt ook omgekeerd. Inspiratie kan je vinden in grote figuren, bij je gezin, maar net zo goed in gesprekken met collega’s.”

“Ik geloof sterk in een transformationeel leiderschap. Je kan medewerkers als werknemer en als mens gelukkiger maken door ze in hun kracht te zetten en ze op de juiste plaats in de onderneming te laten floreren. Op die manier kan je vanuit de persoonlijke groei van elk individu in de organisatie het hele bedrijf laten groeien.”

“De tijd van een lappenpopleider die alle mogelijke kwaliteiten samenbrengt als een soort super-CEO is voorbij. Het is als CEO belangrijk een ecosysteem rond je te bouwen waarmee je voor anderen waarde kan creëren. Van daaruit kan je kijken welk soort leider je wil zijn en welke waarden je daarbij wil respecteren.”

Carlien Cavens Oprichtster van 48HoursUnplug

Met 48HoursUnplug helpt Carlien Cavens bedrijfsleiderszich los te koppelen van de drukke wereld en zich te concentreren op wat belangrijk is. “Mijn hogere doel met 48HoursUnplug is bijdragen tot het creëren van meer inspirerende leiders. Dat heb ik wat gemist. Het zijn leiders waarin je je kunt herkennen, leiders die ook mensen zijn en emotioneel intelligent zijn. Kwetsbaarheid en authenticiteit zullen aan belang winnen. Daarvoor moeten leiders weten wie ze zijn en welke impact ze willen hebben. Daarom is het belangrijk om je heen te kijken, maar ook na te denken over wat je wil nalaten.”

“Mensen kiezen voor een baan voor de functie, maar ze gaan weer weg door de baas, wordt weleens gezegd. Die uitdrukking geeft aan hoe belangrijk leidinggevenden zijn voor onze maatschappij. Je kan de impact van een leider ook niet los zien van fenomenen als burn-out en bore-out.”

“Van jongs af krijgen we ingelepeld dat de rationele analyse de beste basis is voor een beslissing. Ik heb gemerkt dat intuïtie en buikgevoel ook kunnen werken. Onze westerse samenleving is daarvan wat vervreemd geraakt. Als we kiezen voor een baan, wegen we rationeel de pro’s en de contra’s af, terwijl het nuttig kan zijn ook onze intuïtie te leren gebruiken. Vergelijk het met het kiezen van een partner, dat doe je ook niet enkel vanuit rationele analyse.”

Young Leaders/Inspiring Mentors koppelt een jonge leider aan een topleider. Geïnteresseerd om deel te nemen? Meer informatie via info@youngleaders- inspiringmentors.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content