“We zijn hier niet in de Ardennen!”
In de streek rond Virton zou een gunstig microklimaat heersen. Feit is dat huizenjagers met ruime budgetten er voor mooi weer op de vastgoedmarkt zorgen.
Maurice is overduidelijk: “Ik keer niet meer naar Brussel terug!” Deze rasechte Brusselaar woont sinds 1998 tegenover de kerk van het mooie Chiny, een gehucht van 800 zielen tussen Bouillon en Aarlen. Hij wil zijn pandje, dat hij tien jaar geleden voor 80.000 euro kocht, van de hand doen. Zijn doel: een huis met tuin, liefst in Chiny. Het probleem: Maurice wil 275.000 euro voor zijn huisje, het makelaarskantoor mikt op 155.000 euro. Hij geeft het echter niet op: “Mijn buren hebben hun villa voor meer dan 250.000 euro aan Brusselaars verkocht. De vastgoedprijzen swingen hier de pan uit omdat we zo dicht bij het groothertogdom liggen.”
Nelly Ansay van het vastgoedkantoor Century 21 Central Immobilières in Florenville is actief in de zone die loopt van Libramont tot Tintigny, via Bertrix en Chiny. “Onze klanten zijn mensen uit het noorden, buitenlanders en lokale kopers,” vertelt ze. “Er is veel vraag naar chalets tussen de 100.000 en 200.000 euro. Maar het valt toch op dat er meer en meer panden te koop staan en dat de kopers moeilijker worden.” Kunnen we dus zeggen dat de vastgoedmarkt in de Ardennen – “Ik onderbreek u even,” komt Nelly Ansay tussen, “we zijn hier niet in de Ardennen, maar in de Gaumestreeek. Dat is niet hetzelfde. In de regio Virton genieten plekken zoals Orval of Torgny van een echt microklimaat. De milde temperaturen en chique restaurants trekken een modieuzer publiek aan.”
Ook Patricia Martin van het vastgoedkantoor Era Topimmo heeft het over een gemengd koperspubliek. “We krijgen hier veel mensen over de vloer die in het groothertogdom werken en die hier betere prijzen vinden dan in Aarlen. Dat ze dagelijks meer kilometers moeten rijden, nemen ze er dan maar bij. De meeste tweede verblijven bevinden zich in de Semoisvallei, richting Chiny of Florenville. Mensen uit de regio zoeken dan weer vooral in Virton.”
Te duur voor Belgische tweeverdieners
Volgens de cijfers van de federale overheidsdienst Economie bedraagt de referentieprijs voor woningen in Virton 160.000 euro. In het oosten van de provincie, in Aarlen, ligt die prijs 50.000 euro hoger. De grondprijs zou daar zijn gestegen tot 61 euro per vierkante meter (mediaanprijs), terwijl dat in Virton slechts 23 euro is.
Het is al vaak gezegd en het is waar: de woningmarkt in Aarlen wordt steeds ontoegankelijker. “Toch is het niet meer zo gek als vroeger,” relativeert Philippe Graces van het vastgoedkantoor Century 21 Cofilux. “De panden staan nu langer te koop. Maar de hele Attertvallei blijft zeer in trek. De klanten hier komen van over de grens. Man en/of vrouw werkt in het groothertogdom. Voor wie het moet stellen met twee modale Belgische inkomens, is het heel moeilijk geworden om hier te wonen.”
Een driekamerwoning met tuin rond Aarlen kost al gauw 280.000 tot 300.000 euro. Een bedrag dat je eerder in Waals-Brabant verwacht. “Maar dat is nog niets vergeleken met de prijzen in het groothertogdom,” zegt Philippe Graces. “Ik heb klanten die hun tweekamerappartement daar hebben verkocht en hier nu in een mooie villa wonen.”
Guy Verstraeten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier