‘We schuiven op naar de bredere pers’

De Nederlandse Sanne Offringa staat sinds januari 2022 aan het hoofd van de communicatie van Tata Consultancy Services voor de Benelux. Daarvoor werkte ze in een communicatierol als freelancer voor onder meer Randstad. Het uitzendbureau was klant bij TCS. “Zo kwam ik met mijn voorganger in contact. Ik vond het heel leuk om freelancer te zijn, maar je leert de organisatie waarvoor je werkt nooit echt kennen. TCS is een groot bedrijf met wereldwijd 600.000 mensen. Hier zijn veel mogelijkheden.”

Dit is de eerste keer dat u een Benelux-functie heeft.

SANNE OFFRINGA. “Klopt. Ik kom nu geregeld in Brussel. We werken samen met het communicatiebureau Ogilvy/Social Lab, dat me al veel over het Belgische medialandschap heeft verteld.

“De ontwikkeling van TCS in België en in Nederland is vergelijkbaar. Het bedrijf is al zo’n dertig jaar in de Benelux aanwezig, in het begin vooral als outsource-organisatie. Nederlandse en Belgische bedrijven gebruikten TCS als IT-dienstverlener die veel vanuit India opereerde. Maar in beide landen worden we meer en meer een lokale organisatie met lokale mensen. Mijn grote missie was ervoor te zorgen dat de mensen ons na dertig jaar niet meer als een standaardoutsourcer zagen. TCS is meer en meer een transformatiepartner geworden. We denken mee met de bedrijven over de digitale toekomst en over duurzaamheid.”

Hoe verdeelt u uw tijd tussen Nederland en België?

OFFRINGA. “Ik zorg ervoor dat ik elke twee weken een dag in Brussel ben. Ik woon in het centrum van Amsterdam, neem de Thalys en twee uur later ben ik in Brussel. Ik heb geen verblijf in Brussel. Vier maanden geleden ben ik moeder geworden van een dochter. Aan het einde van de dag ga ik terug naar haar.”

Meer en meer bedrijven werken op een Benelux-niveau. Kan TCS de dienstverlening op Benelux-niveau ook naar voren schuiven?

OFFRINGA. “Ik heb in ons communicatieteam een Benelux-rol, maar TCS is verder niet zo georganiseerd. We werken wereldwijd met indelingen per continent en ook per sector of product. Nederland is voor TCS een grote markt. België is iets kleiner en Luxemburg nog kleiner. Mijn communicatiecollega in Londen werkt alleen voor het Verenigd Koninkrijk. Die markt is zo groot, dat één land genoeg is.”

Welke verschillen zijn er tussen de twee landen?

OFFRINGA. “De bedrijven in België moeten meer wennen aan werken met niet-Belgische organisaties. In Nederland is men dat meer gewend.

“Nederlanders zijn ook heel direct. Wij denken dat dat prettig is, maar ik leer dat het een beetje bot of onaardig kan overkomen.”

Hoe ziet u de relaties met de pers?

OFFRINGA. “Tot nu toe keken we vooral naar de IT-media. De verscheidenheid daarvan is in Nederland groter dan in België. Maar we schuiven op naar de bredere pers. Vroeger waren de CIO en de IT-mensen onze doelgroep, maar we spreken nu een grotere groep aan. We proberen daarom ook meer in de ‘grote’ pers te komen.

“Naast de contacten met de media, werk ik ook met grote klanten aan videoprojecten, bijvoorbeeld voor Colruyt en de CM.”

Sanne Offringa

Is: head of communications Benelux bij Tata Consultancy Services

Vrije tijd: lezen, skiën en lopen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content