‘We moeten ook banen voor arbeiders creëren’

GERT GIJBELS "Je kunt geen arbeidsmarkt hebben met alleen IT'ers." © DEBBY TERMONIA
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Van de 38 startende ondernemers die Netwerk Ondernemen in Vlaanderen begeleidt, gaat het in 20 gevallen om ICT-bedrijven. Gert Gijbels, gedelegeerd bestuurder van Netwerk Ondernemen Vlaanderen, vindt dat vreemd. In Franstalig België is het anders.

In Wallonië was de meerderheid (56%) van de 57 meest recente bedrijven bij Netwerk Ondernemen een maak- of een dienstbedrijf, geen ICT-starter. Bij de 65 entrepreneurs die Netwerk Ondernemen Brussel begeleidt, was slechts 29 procent een techstarter. 44 procent was een maakbedrijf en 27 procent een dienstenbedrijf.

De cijfers van Netwerk Ondernemen zijn geen wetenschappelijk onderzoeksresultaat, maar het verschil tussen de Belgische regio’s valt Gijbels op omdat Netwerk Ondernemen zoekt naar startende bedrijven die potentieel hebben om banen te creëren in ons land. De in 1986 in Roubaix ontstane moederorganisatie Réseau Entreprendre werd opgericht om ondernemers te begeleiden om banen te scheppen. Het doet dat door ervaren ondernemers op te leiden tot mentors voor starters. Het netwerk heeft meer dan honderd kantoren in onder meer Frankrijk, Zwitserland, Italië, Spanje, Tunesië, Chili en ons land.

“Zijn er minder maakbedrijven in Vlaanderen? Bereiken ze ons netwerk niet of hebben ze minder behoefte aan begeleiding?”, vraagt Gert Gijbels zich af. “We hebben natuurlijk productiebedrijven in Vlaanderen, maar we moeten er nog nieuwe bedrijven aan toevoegen.” De loonkosten kunnen het regionale verschil niet verklaren, want die zijn in heel België hoog. Wel worden de loonkosten vaak aangehaald als reden waarom ICT-starters uit België softwareontwikkelaars in dienst nemen in landen met lagere lonen, zoals Polen of Servië. Maar de lonen in België zijn dan weer merkelijk lager dan in het Amerikaanse Silicon Valley. Belgische ondernemers in de VS houden daarom een deel van de ontwikkeling in België.

Gijbels verwijst niet alleen naar IT-banen. “Je kunt geen arbeidsmarkt hebben met alleen hoogopgeleide IT’ers”, zegt Gijbels. “We moeten ook banen creëren voor arbeiders, anders komen we voor een maatschappelijk probleem te staan.”

Stevig ecosysteem

De cijfers van de technologiefederatie Agoria bevestigen de rondvraag van Netwerk Ondernemen niet, zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria. Hij nuanceert ook het onderscheid tussen maakbedrijven en softwarebedrijven. “Wat is maakindustrie? Je ziet dat starters vaak geënt zijn op industriële activiteiten, terwijl bedrijven uit de maakindustrie opschuiven richting digitalisering.” Toch draagt De Pril een mogelijke verklaringsgrond aan voor de verschillen die Gijbels opmerkt. Welke starters je krijgt, wordt sterk bepaald door de aanwezige industriële activiteiten, incubatoren of kenniscentra van universiteiten. In steden als Gent, Antwerpen en Brussel heeft zich de afgelopen twee jaar een stevig ecosysteem van incubatoren voor jonge ICT-ondernemers ontwikkeld. In Wallonië gebeurde dat ook rond Louvain-la-Neuve, maar in veel mindere mate rond grote steden als Luik of Charleroi. Volgens De Pril zorgt de concentratie van ICT-bedrijven dat ondernemers die richting uitgaan, terwijl een omgeving waar meer klassieke maakbedrijven zijn, kan leiden tot meer productiebedrijven onder de starters.

Benny Debruyne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content