‘We mikken op minstens 10 procent groei per jaar’
Gimv heeft een nieuwe voorzitter en hij komt niet om op de meubelen te passen. Urbain Vandeurzen legt voor het eerst zijn visie voor de investeringsmaatschappij op tafel. De opvolger van Herman Daems wil extra centen aantrekken en nog meer inzetten op de groeimarkten. CEO Koen Dejonckheere luistert aandachtig mee.
Helemaal ingewerkt als nieuwe voorzitter van Gimv is Urbain Vandeurzen nog niet. Want soms heeft de opvolger van Herman Daems het nog over ‘de GIMV’. De investeringsmaatschappij voert al jaren een kruistocht om het gebruik van het woordje ‘de’ te bannen. Urbain Vandeurzen nam eind juni de voorzittershamer ter hand, de terugkeer van een oude bekende, want van 1994 tot 2002 had hij al zitting in de raad van bestuur.
Uiteraard zal Vandeurzen nieuwe accenten leggen, uiteraard zal hij zijn hands-onstijl niet verloochenen en uiteraard neemt hij de succesrecepten van zijn technologiegroep LMS, waar hij CEO blijft (zie kader LMS neemt Waalse parel over) mee naar Gimv. “Ik moet hier noch puin ruimen, noch herstructureren. Het bedrijf staat stevig op de poten en presteerde met een gemiddeld rendement van 12 procent op eigen vermogen uitstekend de voorbije 30 jaar. Wat mijn ambities dan zijn? Een van de managementboeken die ik in twintig jaar naar waarde heb geschat is Good to Great van Jim Collins. De baseline van Gimv is good company for companies. Ik wil daar great company for companies van maken.”
TRENDS. Hoe wilt u die ambities waarmaken?
URBAIN VANDEURZEN. “Door onze participaties nog beter te begeleiden, door nog meer te internationaliseren en door een schaalvergroting te realiseren. Dat zat ook al in de strategienota die een jaar geleden op de raad van bestuur is besproken, dat is niet helemaal nieuw.
“Gimv is heel sterk in het intrede- en exitproces van participaties. Maar in de tussenperiode zou Gimv nog meer waarde kunnen creëren. We kunnen dat natuurlijk niet intensief doen met al onze 200 participaties. Daarom proberen we een aantal echte leiders te bouwen in een aantal niches door bedrijven samen te voegen, door versneld te internationaliseren, door het businessmodel scherp te stellen. Wat mij betreft is mijn Voka-formule E=TI2 (excellent ondernemen is uitblinken in talentontwikkeling, innovatie en internationalisering, nvdr) daar de invalshoek.
“Een tweede belangrijk scenario is de internationalisering. Als je vooruitblikt naar de volgende 30 jaar, dan is aanwezigheid in Azië van cruciaal belang, en dat op alle mogelijke manieren. Gimv moet in toenemende mate met zijn participaties op die groeikansen inspelen en dat geldt voor Vlaanderen in overtreffende trap. Onze wortels blijven natuurlijk in Vlaanderen. De helft van de portefeuille bestaat uit Vlaamse bedrijven.”
KOEN DEJONCKHEERE. “De helft van die Vlaamse portefeuille is ook internationaal erg actief. We willen deze bedrijven laten doorgroeien naar Azië. Europa is goed voor 7 procent van de wereldbevolking. Europa is de rijke, maar verouderde bewoner van een straat waarin de buren enorm opkomen. Is dat dramatisch? Niet als we ons voldoende openstellen en kiezen voor die bedrijven die effectief kunnen meegaan in die beweging.”
VANDEURZEN. “Het derde scenario is schaalvergroting. Herman Daems heeft het ook al aangegeven, er is in Vlaanderen een versnippering van de krachten. We kunnen met Gimv werken aan een schaalvergroting. We kunnen een afdeling hoger spelen, misschien wel op Champions League-niveau, als we extra middelen aantrekken.”
Spreekt u dan over een consolidering van investeringsmaatschappijen in Vlaanderen of over de uitbouw van Gimv?
VANDEURZEN. “Concrete plannen hebben we nog niet. Maar het is belangrijk dat Gimv concurrentie heeft, ook in eigen land. Het is dus helemaal niet onze bedoeling om de rest op te slorpen, maar als er kapitaal is dat even ambitieus en even internationaal gericht is, dan moeten we dat aantrekken.
“Als je de ambities wil vergroten, moet je ook de middelen en de slagkracht vergroten. In ons strategisch plan staat een groei met de helft in vijf jaar, of 10 procent per jaar. Wij hebben altijd centen genoeg gehad voor de snelheid waarmee we evolueren, maar we hebben niet genoeg centen om de snelheid op te voeren. Gimv draait al een tijdje op een eigen vermogen van 1 tot 1,2 miljard euro, aangevuld met fondsen die samen met andere geldschieters werden opgericht. Zo hebben we samen met de Vlaamse overheid en enkele private investeerders het Gimv-XL-fonds opgericht om midcapbedrijven te laten doorgroeien. Met de Boerenbond is het Gimv-Agri+-fonds opgericht om vernieuwende landbouwtoepassingen te financieren. En een ander voorbeeld is het infrastructuurfonds dat samen met Dexia werd opgericht. Zo zijn we van 1,1 naar 1,9 miljard euro activa onder beheer doorgegroeid. Dat gaf ons al een stuk die schaalvergroting zonder zelf vers kapitaal op te halen. Op een gegeven moment moeten we weer naar de basis van ons eigen vermogen kijken.”
Kondigt u nu een kapitaalverhoging aan?
VANDEURZEN. “Dat heeft u me echt niet horen zeggen. Er zijn andere manieren om middelen te vergaren. Er is de winst die we kunnen reserveren of we zouden meer vreemd vermogen kunnen aantrekken, ook al is dat nog niet nodig gezien onze mooie nettokaspositie van ruim 200 miljoen euro. Tijdens de vorige algemene vergadering hebben we ook de mogelijkheid gecreëerd om het dividend, wat tot nu toe klassiek in cash uitgekeerd wordt, in aandelen uit te keren. Dat is ook een manier om het kapitaal te versterken.”
DEJONCKHEERE. “Het is een extra vrijheidsgraad die we kunnen gebruiken om de komende jaren die groeiritmes aan te houden. Meer middelen betekent een winstverwatering als we die extra middelen niet investeren. Dat moet op elkaar afgestemd worden. Het heeft geen zin om meer middelen te hebben dan capaciteit om goede investeringen te doen. We houden vast aan een rendement van 12 procent op eigen vermogen. En op een investering hebben we graag iets meer, het kan af en toe ook misgaan. Op een eigen vermogen van 1,1 miljard euro hebben we de jongste 10 jaar 600 miljoen euro dividend cash uitgekeerd. Hoe meer we uitkeren, hoe minder middelen er overblijven om te groeien.”
U bent niet aan uw eerste voorzitterschap toe. U bent altijd en overal een zeer hands-onvoorzitter geweest. Hoe ziet u uw rol als Gimv-voorzitter?
VANDEURZEN. “Actief, dynamisch, met hart en ziel geëngageerd, zo ben ik. Als het is om op de meubelen te letten, dan hadden ze iemand anders moeten nemen. Maar ik heb dat met Koen doorgesproken. Dat geldt ook voor Koen. Ik ben een beetje vanuit mijn voorzittersfunctie de brugpersoon naar het managementcomité. Ieder moet zijn rol spelen, maar ik moet toch goed op de hoogte zijn van wat er binnen het managementcomité leeft, zodat beide op een goede manier kunnen samenwerken.
Welke lessen trekt u uit de crisis? Het was toch een loutering.
VANDEURZEN. “Absoluut. De hypotheekcrisis, de bankencrisis, nu de schuldencrisis, de oorsprong van het verhaal is de overdreven schuldenlast. Een terugkeer naar een normale situatie is maar mogelijk als de sanering van die schuldenlast achter de rug is. Daar zijn we nog lang niet.
“De topfitte bedrijven hebben drie dingen goed gedaan. Ze hebben hun kosten onder controle gehouden. Ze zijn blijven investeren in innovatieve producten en in groeimarkten op basis van een langetermijnstrategie. En ze zijn niet in de schuldenval getrapt. Een nieuwe groeivertraging slaat deze bedrijven niet uit het lood.”
Zitten de prijzen voor privaat durfkapitaal nog altijd in een dal?
DEJONCKHEERE. “Neen. Er is een vreemde discrepantie tussen de waardering op de beurs en tussen de waardering die bij deals gehanteerd wordt. We hebben vorige week een overnamebod gezien van Transocean op een oliedrillingsbedrijf Aker in Noorwegen, en dat tegen het dubbele van de beurskoers. Deze prijzen zijn strategisch omdat ze heel vaak betaald worden door mensen die weten wat te doen met zo’n acquisitie. In privaat durfkapitaal zijn de prijzen altijd redelijk hoog gebleven.”
Waarom blijft de beurs zo achter op die prijzen?
DEJONCKHEERE. “De beurs is emotie. En als mensen hun geld terugvragen, dan moeten die aandelen verkocht worden door de fondsmanagers. Het is een grote vergissing om te denken dat dit iets te maken heeft met de reële waarde van bedrijven.”
Is dat iets voor LMS, de beurs?
VANDEURZEN. “Wij zijn niet genoteerd en ik ben daar alleen maar blij om.”
De Vlaamse overheid is met een belang van 27 procent de grootste aandeelhouder van Gimv. Hoe kijkt u daartegen aan?
VANDEURZEN. “Ik kan met een brede glimlach zeggen dat Gimv heel sterk gedepolitiseerd is. Wij geven de overheid een voortdurend en interessant rendement, terwijl zij als referentieaandeelhouder voor stabiliteit zorgt.”
Mocht Gimv niet bestaan, zou het uitgevonden moeten worden?
VANDEURZEN. “Absoluut. Gimv is voor de Vlaamse economie een geweldige katalysator. We leveren een meerwaarde door onze sectorkennis ter beschikking te stellen. Dat kunnen we niet in alle sectoren waarmaken. We maken keuzes en specialiseren ons. We geloven nu sterk in het concept van het slimme elektriciteitsnet (smartgrid) en hernieuwbare energie. Zo hebben we ook geloofd in de kabel en hebben we Telenet van nul mee op de kaart gezet. We hebben ook de kritische massa om de nodige knowhow en ervaring in onze teams te verankeren, ook als er iemand vertrekt.
“Toch is er hevige concurrentie, zoals van de Angelsaksische spelers, of van mensen die hun bedrijf verkocht hebben en voor kleine Gimv spelen. Maar in onze business zijn er vele die komen en gaan. Ze bestaan tien jaar en verdwijnen dan weer. Het is een business die floreert als er veel kapitaal beschikbaar is en verschrompelt als het kapitaal opdroogt. Gimv bestaat al 31 jaar en kon de kennis van lukken en mislukken vasthouden. We kunnen het ons niet veroorloven om grote risico’s te nemen, en om zoals een hefboomfonds te sluiten en te herbeginnen als het mis gaat.
“Gimv is er voor de hele lange termijn. We zijn geen fonds dat investeringen doet ter eer en glorie van het management dat een extraatje probeert te verdienen. Wij zoeken naar de bedrijven waarin we geld kunnen stoppen. Dat is een heel andere sport dan opkoopfondsen die bedrijven kopen met geleend geld. Dat doen we ook, maar niet om aan financiële recyclage te doen. Veel dossiers gaan louter om het doorgeven van het geld van de ene naar de andere investeerder. Wat is daar de meerwaarde van? En plots is het systeem zo schuldgedreven dat het de boel in elkaar klapt. Daaraan zijn wij ontsnapt. Onze vaardigheden verzamel je niet zomaar. De drempel om een nieuwe Gimv te bouwen is groot. Dat beschermt ons.”
DAAN KILLEMAES, BRUNO LEIJNSE EN JOHAN VAN OVERTVELDT, FOTOGRAFIE JONAS HAMERS / IG
” Het is een grote vergissing om te denken dat de beurskoersen iets te maken hebben met de reële waarde van bedrijven”
Koen Dejonckheere
“We houden vast aan een rendement van 12 % op eigen vermogen”
Urbain Vandeurzen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier