‘We hebben ons eigen snoepje gemaakt’

Jelte-Pieter Dijkstra © FOTOGRAFIE DEBBY TERMONIA

“Een langenasem is een oud Mechels woord voor kauwgom”, zegt Jelte-Pieter Dijkstra. “De term wordt enkel nog gebruikt door oudere inwoners. Toch werd het enkele jaren geleden het ‘Mooiste Mechelse woord’. We vonden het de perfecte naam voor onze snoepwinkel, want langenasem hebben we hier in overvloed.”

Jelte-Pieter Dijkstra herschikt de snoeppotten op zijn antieke toonbank. “Die staat hier sinds 1968”, zeg hij. “Tot 2017 heeft mijn schoonfamilie hem dagelijks gebruikt. Zij baatten hier ook een snoepwinkel uit. Hij heette Kostuum & Karamel. Ze combineerden het suikergoed met verkleedkledij. Een niet voor de hand liggende combinatie, maar het werkte wel. Toen ze in 2017 verhuisden, lieten ze het snoepgoed vallen. Mijn partner en ik besloten de oude snoepzaak nieuw leven in te blazen. Om ze zo authentiek mogelijk te houden, werd de oude toonbank het middelpunt van onze winkel.”

De uitbater houdt van dingen met een verhaal. Zo maakt hij er een erezaak van op zoek te gaan naar verloren gewaand snoepgoed. “Ik krijg regelmatig mensen over de vloer die al jaren op zoek zijn naar hun favoriete snoepje uit hun jeugd. Meestal zeg ik dat ze de hoop niet mogen opgeven, want wie goed zoekt, kan nog veel oude snoepsoorten terugvinden”, lacht Jelte-Pieter Dijkstra. “Ik bel regelmatig met snoepfabrieken om te vragen of ze sommige lekkernijen nog willen maken. Soms is dat nog het geval. Zo was ik al jaren op zoek naar zogenoemde congolaiskes, een chocolade snoepje met botervulling. Onlangs vond ik een fabrikant. Als alles goed gaat, liggen ze binnenkort in onze winkel.”

Ik krijg regelmatig mensen over de vloer die al jaren op zoek zijn naar het favoriete snoepje uit hun jeugd

Jelte-Pieter Dijkstra is ook niet bang om nieuwe dingen uit te proberen. “Samen met Suikerbakkerij Joris hebben we ons eigen snoepje gemaakt”, zegt hij trots. “Ik ben imker en wilde de honing van mijn bijen in een lekkernij verwerken. Het honingbeertje is een honinggom die enkel in onze winkel te verkrijgen is. Wie het wil proeven, zal dus naar Mechelen moeten komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content