“We groeien nog altijd met meer dan 40 procent”
Sinds twee jaar leidt Kris Van den Briel Securitas India, een filiaal van de Zweedse veiligheidsreus. Maar die voorbije twee jaar heeft hij veel meer geleerd dan de vijf jaar voordien, als hoofd van Securitas België.
“India is een land waar je in een seconde van opperste verroering in de diepste depressie kan belanden. Een land van extreme verschillen. Maar ik heb er alvast één ding geleerd: geduld.” Al was het alleen maar voor het klimaat. In de maand mei bereikte de temperatuur in de schaduw 45° Celsius.
Het Indiase avontuur van Kris Van den Briel begon in de zomer van 2007. Toen trok hij naar het Aziatische subcontinent. In november van dat jaar was een joint venture opgezet met de Indiase bewakingfirma Walsons Services. De wetgeving verbiedt dat Securitas zelf een volle dochter mag hebben in het land. Maar vanaf deze maand, juni, rolt het bedrijf in het hele land de merknaam Securitas uit. “We hopen dat we in 2013 het bedrijf volledig in handen kunnen nemen. De samenwerking gaat. Maar het blijven Indiërs. Het zijn moeilijke mensen. Vooral voor de aandeelhoudersstructuur ligt het moeilijk. Niet zo voor de strategie. Groeien staat voorop.”
En groeien doet het bedrijf volop. “Het is nu wel crisis, maar in plaats van 50 procent per jaar, groeien we nu met 40 procent. In België discussieerde ik over het feit of we nu met 4,3 procent, dan wel met 4,5 procent vooruit gingen. Die werkomgeving in India is dus veel prettiger.”
Kris Van den Briel is de enige buitenlander bij het Indiase filiaal van Securitas. Hij leidt een ploeg van 10.000 manschappen. Securitas België telt 5000 werknemers. De marktleider in India is Group 4 Securicor, met 120.000 bewakers. “Een bewaker verdient in India 75 euro per maand. We kunnen dus zeer sterk op mankracht inzetten. In West-Europa staat het verminderen van de manuren voorop, door de loonkosten. Bovendien maken we bewakers productiever, via ondersteunende diensten. Dat gebeurt niet in India. Voor de bewaking van een terrein kan je 130 mensen inschakelen, terwijl je er in West-Europa bijvoorbeeld 25 gebruikt.”
Maar het werk is niet alles voor Kris Van den Briel. Hij kan honderduit blijven praten over zijn nieuwe land. “Ik twijfel er niet aan dat India een nieuwe wereldmacht wordt. Indiërs zijn slim en sluw. Ze hebben de wil om vooruit te gaan. Veel jongeren zijn begerig. Ze hebben veel entrepreneurship. Veel meer dan in Vlaanderen.”
W.R.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier