‘We gaan voluit voor specialisatie’

Met een diploma bachelor of science in informatietechnologie op zak, begon Johann Corlemeijer zijn loopbaan in aantal ingenieursfuncties, onder meer bij Holec Data System, Computer Task Group en Unisys. In 2005 werd hij bij Avanade verantwoordelijk voor de infrastructuur en ERP-consultinggroep. “Ik droeg de verantwoordelijkheid voor het op de markt brengen van de Avanade-oplossingen”, stelt hij. “Ik maakte de groei van ons bedrijf in Nederland mee. De ploeg groeide van 25 tot 350 medewerkers.” Ongeveer een jaar geleden promoveerde hij tot countrymanager voor België. “Ook de Belgische markt kan niet om de digitale transformatie heen. We merken dat er veel ondernemingszin bestaat bij de Belgische bedrijven, wat het enthousiasme in ons team enorm aanwakkert. Technologie is een belangrijke driver voor die transformatie.”

Minder is meer. Met een bedrijf als het onze kan je niet alles doen

Hoe kijkt u terug op dit eerste jaar?

JOHANN CORleMEIJER. “Het was een jaar van verrassingen en uitdagingen, niet het minst op persoonlijk gebied. België ligt dicht bij Nederland, maar er is een wereld van verschil. Er zijn culturele verschillen, de mentaliteit is anders, maar ook het wettelijke kader is niet vergelijkbaar met wat we in Nederland kennen. Het dwingt je jezelf steeds opnieuw weer uit te vinden. Dat is erg boeiend. België is een erg fijn land om te wonen en te werken. De mensen zijn aangenaam en zeer behulpzaam. Professioneel gesproken had ik me op een moeilijke periode voorbereid, maar dankzij de vele hulp die ik kreeg vond ik ontzettend snel mijn draai in deze nieuwe functie. Ik ben daar iedereen erg dankbaar voor.”

Hebt u de vooropgestelde doelstellingen gehaald?

CORleMEIJER. “Tot op zekere hoogte. We groeiden, maar ik was graag nog een stap verder gegaan. Ik wou meer inzetten op artificiële intelligentie, het internet der dingen en de cloud. Dat is maar gedeeltelijk gelukt, vooral omdat we onvoldoende mensen hebben kunnen aantrekken. Daar wil ik werk van maken. We kunnen de juiste profielen ook intern zoeken. Zijn er mensen met bepaalde vaardigheden, die we kunnen omscholen? En laten we ook niet vergeten dat die mensen behouden op zijn minst zo moeilijk is als ze te vinden. Flexibel werken is daartoe een belangrijk instrument. Ik ben bereid daar ver in te gaan, voor zover het de business niet hindert.”

Wat brengt de toekomst?

CORleMEIJER. “Het klinkt misschien wat paradoxaal, maar ik huldig het principe ‘minder is meer’. Met een bedrijf als het onze kan je niet alles doen. Het is verstandiger sommige zaken niet te doen, maar wel te focussen op zaken waarnaar de vraag bij onze klanten groot is. We gaan voluit voor specialisatie, want dat is dé manier om ons te onderscheiden op de markt. Reken me daar over enkele jaren maar op af ( lacht).”

Johann Corlemeijer (51)

Is: countrymanager Avanade België

Vrije tijd: “Ik heb een uitgesproken passie voor sport: voetbal, hardlopen en golfen. Maar ik ben ook een stevige autosportfan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content