‘We dreigen deel van onze industrie te verliezen’

De Belgische elektriciteitsprijzen zijn hoger dan in de buurlanden, en in Europa is elektriciteit fors duurder dan in de rest van de wereld. “Dat mag niet blijven duren, anders dreigen we een deel van onze industrie te verliezen”, zegt Peter Claes, bestuurder van Febeliec, de belangenvereniging van de Belgische industriële energieverbruikers.

1 Hoe groot is de energiehandicap met de buurlanden?

PETER CLAES. “Cijfers van Deloitte tonen aan dat een Belgische industriële verbruiker dit jaar gemiddeld 19 (voor de grootste verbruikers) tot 25 (voor een doorsneeverbruiker) procent meer betaalt voor elektriciteit dan verbruikers in Frankrijk, Duitsland en Nederland. De elektriciteitsprijzen zijn dit jaar in die landen sterk gestegen, maar de Franse industrie geniet een lager tarief, dat de overheid subsidieert. Het prijsverschil met de buurlanden is ook te wijten aan de hogere belasting op elektriciteit in België en de hogere transmissienettarieven. Een industriële verbruiker betaalt in Vlaanderen gemiddeld ongeveer 3 miljoen euro meer voor elektriciteit dan de concurrentie in de buurlanden. Voor de grootste verbruikers loopt dat op tot ruim 25 miljoen euro per jaar.”

2 Wat zijn de gevolgen voor onze industrie?

CLAES. “De hoge energieprijzen maken dat de industriële productie in Europa niet meer competitief is, wat kan leiden tot de diepste crisis in decennia. De hogere energiekosten voeden de inflatie en de loonkosten. Die kostenspiraal moet worden aangepakt, anders komen vooral de energie-intensieve bedrijven in zware problemen.”

3 Wat kan gedaan worden aan de Belgische energiehandicap?

CLAES. “De federale overheid keurde vorig jaar het principe van een energienorm goed: de Belgische energiekosten moeten in lijn blijven met de energiekosten in het buitenland. Die wet moet nu dringend in praktijk worden gebracht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content