‘We blijven jonge mensen aanwerven’

Het Gentse bouwbedrijf Denys scoort opnieuw goed in de categorie sociale bijdrage, die verschillende belastingen samentelt. “Ons zal je niet in Panama terugvinden”, zegt topman Johan Van Wassenhove. “We krijgen veel opdrachten van de overheid, en vinden het dan ook billijk dat we onze bijdrage leveren.”

Toch is Johan Van Wassenhove maar matig opgezet met het bouwbeleid in ons land. Dat de omzet van zijn bouwgroep de jongste jaren stagneerde rond 250 miljoen euro wijt hij deels aan de vertraging in enkele grote dossiers. “De bouw van de gevangenis van Haren moest in 2014 van start gaan. Momenteel mikken we op de zomer van 2017”, klinkt het.

Ook het uitstel van grote investeringen als de Oosterweelverbinding of de renovatie van de Brusselse tunnels zijn gemiste kansen voor de bouwgroep. Toch hoopt Denys in beide dossier nog mee te dingen naar contracten. Voor de bouw van het nieuwe voetbalstadion op Parking C moest de groep uit Wondelgem het in de laatste rechte lijn afleggen tegen Ghelamco. De renovatie van het Afrikamuseum in Tervuren is dan weer in volle gang en moet begin 2017 opgeleverd worden.

Kilometers pijpleidingen

Van Wassenhove kon samen met een aantal managers het oorspronkelijke familiebedrijf overnemen in het jaar 2000, nadat het 24 jaar in Franse handen was geweest. Naast de traditionele activiteiten (pijpleidingen, tunnelbouw en waterwerken) zijn er sinds de jaren negentig ook restauratie, nieuwbouw en civiele werken bij gekomen.

Tussen 2005 en 2010 kende Denys een opmerkelijke groei, waarvoor het in 2012 bekroond werd als Trends Gazelle. Sindsdien bleef de omzet dus hangen rond de 250 miljoen euro. “Maar we hebben nooit mensen collectief moeten laten gaan. Integendeel, we blijven jonge mensen aanwerven”, zegt Van Wassenhove. “Vanaf dit jaar moeten we weer aanknopen met die groei. Er staan zo’n 1200 mensen op de payroll. Tegen het einde van het jaar moeten dat er 2000 zijn.”

Daarvoor rekent Denys onder meer op een contract van 200 miljoen euro voor de Saudische staatsoliemaatschappij Aramco, waarvoor het enkele honderden kilometers pijpleiding gaat aanleggen. Ook voor de renovatie van de Antwerpse handelsbeurs en de gevangenis van Haren is nieuw personeel nodig.

Internationalisering

“Onze groei is organisch: zonder fusies of overnames, maar op eigen kracht”, zegt Van Wasenhove. “We zetten ook zo veel mogelijk in op internationalisering, wat meteen een goede verzekering is tegen risico’s.” Momenteel schommelt het aandeel van de buitenlandse opdrachten tussen 40 en 60 procent van het omzetcijfer. Maar de CEO verwacht de volgende jaren een toename.

Denys is behalve in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Slowakije ook vertegenwoordigd in de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië en meer dan tien Afrikaanse landen. Onlangs ontwikkelde het ook activiteiten in Bolivië en Brazilië, waar het een drinkwaterinstallatie en waterzuiveringsproductie zal aanleggen.

Simon Van Dorpe

“Er staan nu ongeveer 1200 mensen op de payroll. Tegen het einde van het jaar moeten dat er 2000 zijn”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content