Waterproducenten doen niets tegen loodvergiftiging

Loden waterleidingen vormen een ernstige bedreiging voor de gezondheid. De drinkwatermaatschappijen doen of hun neus bloedt.

Uit een enquête van Test-Aankoop blijkt dat in ons land nog één miljoen woningen met loden binnenleidingen of met loden buizen op het openbare waternet aangesloten zijn. Hierdoor bevat het kraantjeswater vaak meer dan vijfmaal de toegestane hoeveelheid aan zware metalen. Deze vervuiling vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid, voornamelijk voor kinderen en zwangere vrouwen. De prijs voor de vervanging van deze loden leidingen wordt op 475 miljoen euro geschat, waarvan 200 miljoen in Vlaanderen. “De drinkwatermaatschappijen zwijgen dit probleem evenwel dood,” beweert Benny Moons, bestuurder van de beroepsvereniging van waterbehandelaars Aqua Belgica. “De oplossing kost hun te veel geld. Bovendien controleren ze zelf de kwaliteit van het drinkwater, waardoor ze rechter en partij zijn.”

In plaats van de gezondheidsproblemen aan te pakken, beloven de drinkwatermaatschappijen hun klanten zacht water. “Dat is volksverlakkerij,” zegt Moons. “Zo betalen de Hasselaren 20 euro per aansluiting extra voor de nieuwe ontkalkingsinstallatie van de Intercommunale Watermaatschappij ( IWM). Maar hun water is nog altijd niet zacht. Bovendien vraagt niemand duur, zachter water om zijn tuin te sproeien.”

IWM moet nog 9500 loden vertakkingen vervangen. “Maar hiervoor heeft de watermaatschappij geen provisies voorzien,” aldus Moons. “In 2003 werden amper 26 loden aansluitingen vervangen. De intercommunale heeft wél geld voor een opsmukoperatie om haar prijsverhogingen te kunnen verkopen.”

Het toppunt is dat de situatie verergert door water zachter te maken. Zacht water tast namelijk de loden leidingen aan, waardoor de vervuiling nog toeneemt. Gelukkig zijn er nog steden die het goede voorbeeld geven, vindt Benny Moons. Kortrijk heeft bijvoorbeeld beslist om tegen 2006 versneld komaf te maken met alle loden aansluitingen.

Aqua Belgica dringt er bij Vlaams minister van Milieu Kris Peeters ( CD&V), die aan een integraal waterbeleid werkt, op aan om de drinkwatermaatschappijen te verplichten eerst de lood- en nitraatproblemen op te lossen in plaats van het drinkwater gedeeltelijk te ontharden.

E.P.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content