WATERBEHANDELING. Zwarte magie
Chemviron Carbon gebruikt aktieve kool voor de zuivering van afvalvloeistoffen.
Chemviron Carbon uit Brussel beweegt zich in een nieuwe niche : de zuivering van uitgeloogde afvalstoffen. Algemeen direkteur Robert Van Haute verwacht veel van nieuwe milieuwetgevingen : “Waterbehandeling wordt meer en meer verplichtend en dan komt kool als de oplossing uit de bus. Onze belangrijkste afzetmarkt is die van het drinkwater. Op de tweede plaats komt de hele agro-voedingssektor. Met aktieve kool kan men bijvoorbeeld glucose ontkleuren of tee decafeïneren. De derde afzetmarkt, die van water voor industrieel gebruik en verbrandingsgassen vertegenwoordigt nauwelijks 10 % van onze aktiviteiten en staat echt nog in de kinderschoenen. “
Chemviron Carbon sloot onlangs een overeenkomst met Biffa Waste Services om het oude stort van Bois-de-Halle in Braine-le-Château voor deze nieuwe techniek uit te rusten : twee bekkens met aktieve kool rekupereren en filteren het grondwater waarin de afvalstoffen van het stort doordringen. Chemviron tekende een tweede dergelijk kontrakt in Chaumont-Gistoux.
Volgens Patrick Andries, verantwoordelijke voor de nieuwe ontwikkelingen, heeft de kommotie rond het stort van Mellery in Waals-Brabant het sensibilizatieproces op gang getrokken : “We verwachten dus veel van deze markt waarin we al jaren investeren. ” Patrick Andries heeft het volste vertrouwen in de voordelen die aktieve kool biedt in vergelijking met de andere mogelijke behandelingstechnieken : oxydatie en geïnverseerde osmose. “Met geïnverseerde osmose kan men de vervuilende stoffen koncentreren. Maar daarna moet men de vloeistof verdampen of de vervuilende stoffen een korrelstruktuur geven en verbranden. Aktieve kool kan daarentegen worden gereaktiveerd. Oxydatie biedt voordelen maar onder bepaalde omstandigheden produceert dit procédé andere molekulen die nog giftiger zijn. “
EENVOUDIG.
De werking van aktieve kool kan met een spons worden vergeleken : haar poreuze, zeer fijne struktuur trekt de molekulen aan van de vervuilende substanties die in het water zijn opgelost. “Het is een louter fysisch procédé, ” benadrukt Robert Van Haute. “Om de kool te reaktiveren, moet alleen de aantrekkingskracht worden gewijzigd door verhitting tot zowat 1000 C. ” Voordeel : een kostprijs die de helft lager ligt dan bij de oorspronkelijke aktieve kool. Deze reaktivatie van kool is een belangrijk commercieel argument voor Chemviron Carbon, maar nog erg onbekend. Ook de wetgeving is soms onduidelijk : op sommige punten spreken de Europese wetgeving en de plaatselijke wetgeving elkaar tegen.
Chemviron Carbon is het Europese filiaal van het Amerikaanse Calgon Carbon Corporation (220 miljoen dollar groepsomzet ; meer dan 1250 mensen), dat 8 fabrieken bezit waar aktieve kool wordt geproduceerd en 5 reaktivatie-eenheden in Europa en de VS. De Belgische fabriek in Feluy werd in 1976 gebouwd en produceert zuivere aktieve kool op basis van steenkool. Ze heeft ook twee reaktivatie-eenheden met een totale kapaciteit van 18.000 ton, waarvan één voor toepassingen met drinkwater en voedingswaren en de andere voor industrieel gebruik.
1994 was een zeer moeilijk jaar voor de groep, waarin een herstrukturering werd doorgevoerd. Een afnemende vraag, overkapaciteit en dalende prijzen drukten op de rentabiliteit. In het eerste kwartaal van dit jaar werd een licht herstel waargenomen. “In de markt van de aktieve kool zijn er een aantal verkopers aktief die aan uiterst lage prijzen werken. Voor de relatief eenvoudige behandelingen moeten we met hen rekening houden. Voor ingewikkelder oplossingen is er maar één prijs. En de klanten hebben deze oplossingen ook nodig, ” zegt Van Haute.
Chemviron Carbon beperkt zich niet tot het verkopen van aktieve kool. Het bedrijf biedt ook engineeringdiensten aan die sleutel-op-de-deur-installaties leveren. De zuiveringssystemen worden als een totale dienstverlening verhuurd.
Chemviron Carbon, dat momenteel stappen zet in de richting van de grote bedrijven uit de afvalsektor, verwacht veel van de evolutie in de wetgeving : “Buiten Duitsland is er nauwelijks een land dat een specifieke wetgeving voor afvalstoffen heeft”, iets wat Patrick Andries betreurt. “We hopen dat andere landen volgen… ” En hij wacht ongeduldig op de nieuwe markt die de Europese richtlijn inzake de zuiveringsstations in het jaar 2000 zal openstellen.
C. SF.
ROBERT VAN HAUTE (CHEMVIRON CARBON) De wetgeving voor afvalstoffen moet verfijnd worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier