Water met kuren

Kuren is in Duitsland een doodgewone zaak. En ondanks de besparingen in de gezondheidszorg – tot voor kort werden kuurtherapieën voor een aanzienlijk deel terugbetaald – een populaire bezigheid. Nochtans is de crisis voelbaar. Maar er is ook die andere vaststelling. Kuuroorden voelen zich genoodzaakt om zich op een jonger en nieuw publiek te richten. En doen dat vooralsnog met gering succes.

Het is een mooie wandelstreek, daar in het land van de Ahr, zo’n dikke 120 kilometer ten zuiden van Keulen, nog voorbij Bonn. De rivier kabbelt door het stadje met de twee gezichten – Neuenahr en Ahrweiler waren tot 1969 twee zelfstandige gemeenten – en mondt enkele kilometers verder, na een tocht van bijna 100 kilometer, moe maar verzadigd uit in de Rijn. Langs haar oevers strekken zich wijde velden uit, op de heuvels, of noem het bescheiden bergen, prijken de herfstige wijnvelden. De bergflanken – proeft u de rode Ahrwijn eens! – zijn een waar kleurenpakket; felrode druivenranken lopen over in zwavelgele percelen en groene akkers. Kleuren om nooit meer te laten gaan; want ook al is de herfst het meest sombere seizoen van het jaar, af en toe en hier en daar ziet ze er prachtig uit.

Al bijna 150 jaar

is Bad Neuenahr – tevens het sprankelende hart van het wereldwijd bekende mineraalwater Apollinaris – een kuuroord. En terwijl vroeger de prinsen van Pruisen vaste gasten van het kuuroord waren, zijn dat nu voornamelijk welgestelde oudjes, met uitzondering van een jong koppel, en van de vele bedrijven die hier regelmatig een ontspanningssessie houden. Die laatste groep heeft zo zijn bijkomende redenen: uit een onderzoek dat British Telecom onlangs uitvoerde voor het blad Management Today is namelijk gebleken dat het overgrote deel van de managers het best tot creatieve ideeën komt in het bad. Kuuroorden helpen daarbij uiteraard een handje!

Het bronwater van de Willebrordus Bron is haast 36°C warm, het is alkalisch en zoutarm en sprankelt lichtjes. Het kuuroord van Bad Neuenahr ligt in een zijvleugel van het Steigenberger Hotel; en een dikke 100 meter verderop bevinden zich de Thermen, die je nog het best zou kunnen omschrijven als een enorm en erg luxueus subtropisch zwembad. Met jacuzzi’s, sauna’s, stoombaden, zwembaden gevuld met aangenaam warm mineraalwater, een verwarmd openluchtzwembad, en noem maar op. Enige verschil met de subtropische zwembaden die wij in ons land kennen, is dat het publiek van de Thermen, zelfs op zondag, grotendeels uit gepensioneerden bestaat. Geen geschreeuw en getier, alleen maar voorzichtig en met de badmuts tot over hun oren zwemmende bejaarden die volop genieten van de jacuzzi, de aquagymnastiek, of een lekker gezondheidsdrankje.

Nochtans heeft

Bad Neuenahr met zijn rijke en eeuwenlange traditie alles in huis voor een ontspannende, erg verzorgde en ongetwijfeld deugddoende kuurvakantie; voor zowel jong als oud. Van modder- en azijnbaden tot kruidenfango’s (ook kruidenpacking genaamd), acupunctuur, drukpuntmassage, bindweefselmassage, drinkkuren… Het scala aan mogelijkheden is erg uitgebreid, alle behandelingen kunnen en worden medisch begeleid. Bad Neuenahr heeft de crisis erg gevoeld, de inkomsten van het kuuroord zijn sinds de besparingen in de gezondheidssector met 50% gedaald. Maar sinds kort is er weer een heropleving. En die heeft alles te maken met een mentaliteitswisseling, en met het veranderen van de vertrouwde invalshoek. Wie vóór de crisis het kuuroord bezocht, werd als een ‘patiënt’ aanzien. Iemand die door de dokter – kuuroorden worden in de Duitse medische wereld als een onvervangbaar medicijn gezien – werd gestuurd met de bedoeling te genezen, of ‘beter’ te worden. Wie vandaag naar een kuuroord gaat, wordt als een ‘gast’ aanschouwd. Iemand die ontspanning zoekt, geest en lichaam weer in harmonie wil krijgen, even vlucht uit het snelle ritme van elke dag. Dat lukt in Bad Neuenahr perfect, als je er de tijd voor neemt tenminste.

Bad Neuenahr stelt de Symfonie der Zinnen voor. Een gezondheidsprogramma voor lichaam en geest, met alle verwenkuren die je je maar kunt inbeelden.

Info: Duitse Nationale Dienst voor Toerisme – A. De Boeckstraat 54/56 – 1140 Brussel – tel: (02) 245.97.00. Email: 106 167.3275@compuserve.com

MARGOT VANDERSTRAETEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content