Wat zijn mijn rechten als ik online kunst koop?

KUNST KOPEN Kopen van een particulier biedt de minste bescherming. © GET
Jan Roodhooft Advocaat

Ik heb via een onlineveiling geboden op een kunstwerk. Als er bij de levering van het product iets mis is, kan ik dan ergens verhaal halen?

Een veilingwebsite is vaak niet meer dan een platform dat particuliere of professionele kopers en verkopers met elkaar in contact brengt. In de algemene voorwaarden staat meestal dat de aansprakelijkheid van de website beperkt is.

Bij een transactie tussen twee particulieren hebt u de minste bescherming. Zodra u het hoogste bod hebt uitgebracht, zit u vast aan de koop. U krijgt geen bedenktijd. Als u als particulier via een Belgische veilingwebsite een kunstwerk koopt van een professionele handelaar, hebt u wel een herroepingsrecht. Koopt u een werk via een buitenlandse website, dan hangt het af van de wettelijke regels van dat land of u de koop kunt terugdraaien.

Verwerft u in eigen land een kunstwerk van een professionele handelaar, dan zijn de garantieregels voor de verkoop van consumptiegoederen meestal van toepassing. U hebt dan in de regel twee jaar garantie. Voor tweedehandse spullen kunnen de koper en de verkoper overeenkomen die garantieperiode in te korten tot minimaal één jaar.

Als u in eigen land van een particulier koopt, hebt u die garanties niet en valt u terug op de regels van de verborgen gebreken. Als u kunt bewijzen dat het gebrek aanwezig was bij de verkoop, kunt u mogelijk een prijsverlaging of een terugbetaling vragen.

JAN ROODHOOFT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content