WAT DOET HET AANDEEL ?

Wat staat het aandeel PetroFina te wachten op de beurs van Wall Street ? Analisten in de VS kijken op een enigszins andere manier naar aandelen dan hun Belgische collega’s. Ze zijn minder snel onder de indruk van berichten over stijgende omzet, nieuwe olievondsten en toenemende investeringen. Ze willen vooral weten wat zoiets betekent voor de bottom line, de winst van het bedrijf.

Ze willen ook direct op de hoogte gebracht worden van evenementen die een weerslag kunnen hebben op de bedrijfswinst, en dus op de koersevolutie van het aandeel. Beursspecialisten in de VS kunnen behoorlijk boos worden als ze (terecht of niet) het gevoel hebben dat koersgevoelige informatie laattijdig wordt meegedeeld. Amerikaanse beleggers zijn daar eveneens gevoelig voor. Regelmatig worden bedrijven met een beursnotering in New York voor de rechter gedaagd door aandeelhouders die beweren dat ze laattijdig geïnformeerd werden en dus hun aandelen niet tijdig (d.w.z. voor de koersdaling) konden verkopen.

Naast deze risico’s die men bij PetroFina uiteraard kent heeft een beursnotering op Wall Street ook veel voordelen. De naambekendheid is er één van. Voor Petro is dat mooi meegenomen omdat het in de VS vooralsnog een “kleine” verkoper is van brandstof. Op termijn kan notering in de VS zelfs de groepswinst ten goede komen.

De timing

van een beursintroductie is niet onbelangrijk. Al weet een directie natuurlijk pas achteraf of het gekozen moment ook het goede moment was. USX-Marathon is een Amerikaans petroleumbedrijf dat in 1991 besliste de aandelen aan te bieden aan de beleggers. Kort nadien was de Golfoorlog ten einde, de olieprijs zakte ineen en de winst van USX-Marathon veranderde (in 1992) in verlies. Het duurde tot 1995 vooraleer de aandelenkoers van USX-Marathon echt begon te stijgen…

De Amerikaanse analisten zijn momenteel positief over het aandeel USX-Marathon. Tot op zeker hoogte is dat bedrijf (en dus het aandeel) vergelijkbaar met PetroFina. De Belgische petroleummaatschappij gaat naar Wall Street op een moment dat de winstsituatie drastisch verbeterd is. In het eerste semester ’97 steeg de Petro-winst met 60 % en bovendien is de “kwaliteit” van die winst erg goed (alle Petro-divisies zijn behoorlijk rendabel). Waarschijnlijk zullen de eerste commentaren van de VS-analisten dus positief zijn.

Blijft de vraag hoe gevoelig het PetroFina-aandeel zal zijn voor “klimaatswijzigingen” op Wall Street. De gelijksoortige aandelen die er nu al noteren hebben alvast één gemeenschappelijk kenmerk : beurseuforie heeft relatief weinig impact op de aandelenkoers, terwijl een beurscrash minder zware gevolgen heeft dan voor het gemiddelde Amerikaanse aandeel. PetroFina zal waarschijnlijk vooral “rustige” Amerikaanse beleggers aantrekken.

Hendrik Vandemoortele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content