Washington waarschuwt Athene: ‘Zonder akkoord met de eurozone kan Griekenland snel in ellende gestort worden’
De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew heeft zijn Griekse collega Yanis Varoufakis gewaarschuwd voor de gevolgen van het uitblijven van een akkoord met de andere landen van de eurozone over de aanpak van zijn schuldenprobleem. In een telefoongesprek wees hij Varoufakis erop dat “het niet bereiken van een akkoord Griekenland ogenblikkelijk in de ellende zou storten”.
Op 28 februari loopt het steunprogramma voor Griekenland af. Wellicht vraagt het morgen/donderdag de verlenging van het programma aan, maar verschillende eurolanden wezen erop dat bijkomende financiële steun afhangt van de verdere uitvoering van de hervormingen die overeengekomen zijn met de EU, de ECB en het IMF – de gewraakte trojka.
De linkse regering in Athene wil van die hervormingen niet meer weten. Als Athene er niet tijdig in slaagt een akkoord te bereiken met de eurozone, zullen de Grieken bijzonder snel in de ellende gestort worden, maakte de Amerikaanse minister Lew aan Varoufakis duidelijk.
“Onzekerheid is niet goed voor Europa en snelheid is nu van het allergrootste belang”, voegde hij eraan toe. De Verenigde Staten houden de lijnen met alle betrokkenen open om in de komende dagen concrete vooruitgang te kunnen boeken. Op de eurogroep-vergadering van maandag werd Griekenland met de rug tegen de muur gezet. De achttien andere eurolanden sloten de rangen en zeiden dat Athene een verlenging van het steunprogramma moet aanvragen vooraleer verder onderhandeld kan worden.
‘Steun kan niet los worden gezien van gestelde voorwaarden’
De Grieken gaven niet thuis, maar zouden nu dus toch bereid zijn om een verlenging aan te vragen. In Berlijn zei de woordvoerder van minister Wolfgang Schäuble meteen dat er niet akkoord zal worden gegaan met een verlenging als de hervormingen die Athene met de EU, de ECB en het IMF overeengekomen is, niet uitgevoerd worden. Ook de Europese Commissie reageerde door te zeggen dat bijkomende financiële steun niet los gezien kan worden van de gestelde voorwaarden.
Eenzelfde geluid was te horen bij de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Ook hij zei dat een loutere verlening van het programma niet is wat de andere landen van de eurozone wensen.
Merkel: ‘Solidariteit is geen eenrichtingsverkeer’
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag, met het oog op de onzekere volgende stappen van Griekenland in de schuldencrisis, benadrukt dat steun samengaat met hervormingen. “Solidariteit en eigen inspanningen van de landen zijn twee kanten van een en dezelfde medaille”, aldus Merkel woensdagavond in Demmin, in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.
“En daar zal het bij blijven. De voorbije jaren heeft de EU zich steeds solidair getoond wanneer landen in moeilijkheden raakten. Maar hierbij blijft gelden: solidariteit is geen eenrichtingsverkeer.”
‘Pragmatische oplossing’
Jack Lew belde vorige week ook al met de Griekse eerste minister Alexis Tsipras. Hij riep toen “alle partijen” op om de retoriek achterwege te laten en te werken aan een pragmatische oplossing.
Griekse regering wil belastingsschulden kwijtschelden
Ondertussen heeft de Griekse regering laten weten dat ze een deel van de schuld van duizenden belastingplichtige burgers en bedrijven kwijtschelden. Dat heeft het ministerie van Financiën woensdag bekendgemaakt. De overheid wacht nog op liefst 76 miljard euro achterstallige belastingen en dat bedrag stijgt elke maand.
Adjunct-minister van Financiën Nadia Valavani stelde een regeringsplan voor om tot de helft van de achterstallige bedragen van particulieren en bedrijven kwijt te schelden, op voorwaarde dat ze individueel onmiddellijk minstens 200 euro overmaken.
De regering vindt het realistisch om goed 9 miljard euro nog te recupereren. Dat is maar 11,6 procent van de totale achterstallige som. Verschillende bedrijven zijn failliet gegaan en van sommige belastingplichtigen is men het spoor bijster. Inkomsten zijn broodnodig om de armsten in het land te kunnen helpen, zei Valavani.
Scepsis bij schuldeisers
“Zonder inkomsten kunnen we ons sociaal beleid niet uitvoeren. We zullen de mensen helpen door hen toe te staan minstens 20 euro per maand te betalen. Het resultaat kan maar positief zijn”, verklaarde ze. De linkse regering wil een eerste reeks sociale noodmaatregelen doorvoeren voor de meest kwetsbare gezinnen, ter waarde van ongeveer 2 miljard euro. Die maatregelen worden door de schuldeisers (EU, ECB en IMF) op scepticisme onthaald. Zij vrezen dat de wankele begroting van Griekenland zal ontsporen. (Belga/JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier