Warm weer, slecht nieuws

Een Britse studie waarschuwt de toeristische sector voor de gevolgen van klimatologische veranderingen.

Hittegolven, smeltende sneeuw en epidemieën allerhande bedreigen de toekomst van het toerisme. Dat is de bottom line uit een studie van de Climatic Research Unit van de universiteit van East Anglia (Norwich). De weerdeskundigen gingen vooral de effecten na van het broeikaseffect. Volgens de onderzoekers zou de toeristische sector ernstig rekening moeten houden met de nakende klimatologische veranderingen. Wij overlopen even de belangrijkste voorspellingen.

EUROPA. Slecht nieuws voor het wintertoerisme. Het broeikaseffect gaat volgens de studie kortere vorstperioden en minder sneeuw met zich meebrengen. Die effecten kunnen dramatische gevolgen hebben voor (Alpen)landen die voor een stuk afhankelijk zijn van de skivakanties. Griekenland, Turkije en het zuidoosten van Spanje krijgen misschien te kampen met extreme hittegolven en perioden van lange droogte. Dat geeft problemen voor de watervoorziening.

AFRIKA. Afgezien van het risico op méér epidemieën, moeten vooral landen met een min of meer bloeiend safaritoerisme op hun tellen passen. De broeikaseffecten kunnen het bestaan van de reservaten op de helling zetten. Dieren zouden massaal verhuizen.

ZUID-AMERIKA. De vorsers zetten het nu al labiele evenwicht van de ecosystemen in de regenwouden nog eens in de verf. Als die systemen in gevaar komen, verdwijnt het ecotoerisme in de regio.

VERENIGDE STATEN. De Atlantische kust in de staten Delaware, Maryland en Florida is bij een opwarming van de aarde bedreigd, wegens een sterke erosie van de kustlijn, maar ook door een stijging van het zeeniveau. Op termijn zou dezelfde stijging van de oceanen voor problemen kunnen zorgen in Azië, maar ook in Europa (bijvoorbeeld Nederland).

De klimatologen bevelen een reeks dringende maatregelen aan om een groei van het broeikaseffect tegen te gaan, onder andere het opgeven van fossiele brandstof als belangrijkste energiebron. Zij wijzen er overigens op dat de toeristische industrie méér dan een steentje bijdraagt aan de opwarming. De uitstoot van vliegtuigen tast volgens hen de ozonlaag sterk aan en verhoogt bijgevolg het broeikaseffect. Dat baart de vorsers vooral zorgen wegens de voorspelde expansie van het reizigersverkeer. Terwijl in 1996 afgerond 600 miljoen mensen in een vliegtuig stapten, zullen er dat tegen 2020 liefst 1,6 miljard zijn. In zekere zin graaft het toerisme daarmee zijn graf.

MARLEEN FIJNHOUDT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content