Boudewijn Vanpeteghem

Wappertunnel wordt duurder dan geraamde 3,05 miljard

Boudewijn Vanpeteghem Boudewijn Vanpeteghem is redacteur bij Trends.

Wie zal de Wappertunnel bekostigen die volgens professor ruimtelijke ordening Georges Allaert (UGent) de files in Antwerpen niet zal doen verdwijnen, maar hooguit verplaatsen? Niet de Vlaamse belastingbetaler, niet de Antwerpenaar. Dat beweren althans Vlaams minister-president Kris Peeters en burgemeester van de Sinjorenstad Patrick Janssens.

352,7 miljoen is de extra kostprijs om een tunnel te bouwen in plaats van de Lange Wapperbrug. Het hele project zal 3,05 miljard kosten. Let op de cijfers na de komma. De onderhandelaars willen daarmee aangeven zorgvuldig te hebben gerekend. Dat valt te betwijfelen.

Je kunt er donder op zeggen dat het bouwwerk duurder wordt. Zo gaat dat eenmaal met megaconstructies. Een goede huisvader raamt de kosten voor de bouw van zijn huis hoger dan oorspronkelijk berekend en houdt daarmee rekening. Wanneer we de manier bekijken waarop de politici het geld bijeenscharrelen voor de tunnel, kan het ergste worden verwacht.

Meer nog, om het politieke probleem op te lossen en gemakkelijker een compromis te vinden, staken de onderhandelaars meer in de zak. Voor elk wat wils. Zoals het bouwen van een tunnel om de landingsbaan van de luchthaven van Deurne over zijn hele lengte te kunnen gebruiken. Een wijze beslissing, dat wel, maar de tijd ligt niet zo heel veraf dat die tunnel niet kon.

Het kostenplaatje van al dat fraais is onduidelijk, maar een kniesoor die daar om maalt. Ook Allaerts voorspelling mag de pret niet bederven. De politici kloppen zich op de borst: ‘er is een beslissing’. Dat zou het belangrijkste zijn. Moet dat doen vergeten dat ze er een potje van maakten? Dat de belastingbetaler al ettelijke miljoenen heeft betaald aan nutteloos studiewerk? Dat de uitkomst meer met politiek dan met oordeelkundig bestuur te maken heeft?

De zucht van opluchting aan het Brusselse Martelarenplein is tot in Antwerpen te horen. De hete aardappel is doorgegeven aan de politici van de Scheldestad. Geen erg, zegt de socialistische burgemeester Patrick Janssens, wij en de haven betalen de extra kostprijs en de Antwerpenaren zullen dat niet voelen. Wie gelooft die man nog?

Kris Peeters echoot dat de Vlaamse belastingbetaler niet zal opdraaien voor de 3,05 miljard. Tolgeld zal het ding betalen. Eerst zien en dan geloven. Te meer daar het Vlaamse budget opnieuw in betere doen is. Het zou verbazen indien de Vlaamse regering uiteindelijk niet meer uit de eigen portefeuille op tafel zal leggen.

Wat nu? Er zal nog veel miserie volgen rond de Oosterweelverbinding en al die andere infrastructuurwerken in Antwerpen. Dat nieuws wordt eerlang vooral iets voor de regionale redacties.

Wie van de Vlaamse regeringspartijen heeft wat binnengehaald? Allicht komen we nooit helemaal te weten waarover allemaal is gemarchandeerd en welke de geheime clausules van de overeenkomst zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content