Wanbetaling is terug van weggeweest

De kans dat een factuur te laat of niet betaald wordt, neemt dit jaar sterk toe. Meer dan de helft van de Europese exporteurs verwacht een toename van het wanbetalingsrisico. Dat blijkt uit onderzoek van Allianz Trade, de grootste kredietverzekeraar ter wereld.

“Het optimisme over de heropening van de economie na de pandemie is door de Russische invasie gebroken”, zegt Johan Geeroms, director risk underwriting Benelux. “Consumenten zijn pessimistischer dan ooit. En ook aan de kant van de producenten krijgt het vertrouwen klappen. Zo is 56 procent van de exporteurs diep ongerust over de aanhoudend hoge energieprijzen. Hogere grondstoffenprijzen, hogere financieringskosten en langdurige verstoringen van de toeleveringsketen zullen de komende maanden de kosten opdrijven.”

Hoe bedrijven de komende tijd presteren, zal volgens Geeroms sterk afhangen van het vermogen om de hogere kosten door te rekenen. “Voor veel Europese bedrijven is een prijsverhoging op korte termijn geen optie, waardoor de winstmarge onder druk staat. Dat betekent ook minder investeringen en minder groei. Facturen staan langer open of blijven onbetaald, waardoor het werkkapitaal wordt aangetast.” Een faillissementsgolf is in de ogen van Geeroms een logisch gevolg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content