WALLONIE BIJT VAN ZICH AF
Waterloo en Waver blijven ontegensprekelijk de kantoormarkten van Wallonië. Ze liggen op een boogscheut van de Europese hoofdstad, en maken op die manier deel uit van de Brusselse kantoormarkt.
Daarnaast waren er tot nog toe weinig andere Waalse steden die prat konden gaan op een heuse kantoormarkt. Maar daarin komt geleidelijk verandering. De nieuwe toverformule zijn de businessparken. Enkele voorbeelden : de drie gebouwen (+/- 6000 m²) van het Parc des Collines te Waver, waarin onder meer ITT Promedia, Lhoist en Walibi hun intrek namen. Of het Parc Zénobe Gramme te Luik, waar vier van de elf nieuwe gebouwen (4800 m²) zijn opgeleverd en verhuurd. Air Liquide en CMI behoren tot de belangrijkste huurders.
“Deze parken liggen in een aangename, groene omgeving en zijn makkelijk bereikbaar. Parkeergelegenheid vormt evenmin een probleem,” weet Thierry Behiels van Codic. Eric Peeters, partner bij Healey&Baker beklemtoont dat de zones een zeker dynamisme uitstralen, wat ten goede komt aan het imago van de aanwezige bedrijven. Een mening die Pierre Bondelé van Jones Lang Wootton volledig deelt. “Hoe verder een bedrijf zich verwijdert van het centrum, hoe meer belang het hecht aan het versterken van zijn imago. Vroeger volstond het een adres te hebben in een prestigieuze straat van de hoofdstad. De tijden zijn veranderd. Ik ben overtuigd dat bijvoorbeeld het Waterloo Office Park in de nabije toekomst een gekend adres zal zijn bij de internationale zakenlui.”
Imago en ligging spelen een belangrijke rol. Hetzelfde kan gezegd worden van de prijs. In Waver bedraagt de prijs per m² zo’n 4500 frank. In Luik 4250 frank. Belangrijker is echter dat de taksen en lasten veel lager liggen dan in de hoofdstad. Een snelle berekening leert dat het verschil tussen Luik en Brussel makkelijk 70.000 frank per jaar per tewerkgesteld persoon kan bedragen…
SNEEUWBALEFFECT ?
Waver, Waterloo en Luik getuigen van dynamisme. Waver vormt samen met Louvain-la-Neuve (zie omslagverhaal) de aantrekkingspool en economische motor van Waals-Brabant. Luik bereidt actief zijn toekomst voor. Hogesnelheidstrein, vliegveld en autosnelwegen zorgen voor een goede bereikbaarheid. De stad vormt een driehoek met Maastricht en Aix-la-Chapelle en de heraanleg van de Place Saint-Lambert gaf een nieuw uitzicht aan het centrum.
Maar hoe zit het met de rest van Wallonië ? “Als een stad investeerders wil aantrekken, moet ze over een aantal troeven beschikken. Subsidies spelen daarbij geen belangrijke rol. Ondanks de stedelijke inspanningen denk ik bijvoorbeeld niet dat Charleroi het geheel van de dragende elementen bezit. Men bevindt er zich in een soort niemandsland,” legt Roald Aerden, verantwoordelijke Brussel en Wallonië bij King&Co uit. Namen is er evenmin in geslaagd internationale ondernemingen aan te trekken. Deze stad valt vooral in de smaak bij de regionale overheid. Deze mono-vraag creëert helaas geen stabiliteit.
INVESTERINGSINTERESSE.
Wallonië trekt anno 1997 investeerders aan. In Waver hebben de drie gebouwen van Parc des Collines een koper gevonden : Immo Croissance, Naviga en ABB. ABB kocht onlangs het derde gebouw met een rendement van 7,90 %. Te Luik werden de vier opgeleverde gebouwen van Parc Zénobe Gramme door Codic verkocht aan Quellin Vastgoed. De transactie gebeurde op basis van een rendement van 8,75 % op een investeringswaarde van 650 miljoen frank. De zeven andere gebouwen zullen verkocht worden op het ogenblik dat ze volledig zijn verhuurd. “De exodus naar de periferie zal zich voortzetten. De bliksemsnelle evolutie van de communicatiemogelijkheden speelt hierin een grote rol,” stelt Pierre Bondelé. Eric Peeters beklemtoont dat “verschillende ondernemingen nadenken over decentralisatie van hun diensten. Waarom je werknemers nog naar Brussel, Antwerpen of Luik laten komen ? Kan je niet beter kantoren openen in verschillende steden ?”
V.P.
LUIK Een verlaten industrieterrein werd omgetoverd tot het businesspark Zénobe Gramme en het winkelcentrum Belle Ile.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier