Waarom Warren Buffett nu al voor 100 miljard dollar Apple-aandelen verkocht en cash stapelt

Topbelegger Warren Buffet. ©  Daniel Zuchnik/WireImage
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

Berkshire Hathaway, het investeerdersbedrijf van Warren Buffett, heeft in het derde kwartaal 25 procent van zijn positie in Apple verkocht. Dit jaar verkocht het al voor meer dan 100 miljard dollar van zijn belang in het techbedrijf. Apple blijft wel het grootste belang in de portefeuille van het bedrijf. Welke conclusies kunnen we daar uit trekken?

Nadat het bedrijf van topbelegger Buffett tussen januari en juni al 615 miljoen Apple-aandelen van de hand deed, verkocht het in de zomer opnieuw 100 miljoen aandelen in Apple. Berkshire Hathaway houdt daarmee nog 300 miljoen aandelen over van de iPhone-maker. Buffett stelde eerder dit jaar dat een verkoop de aandeelhouders van Berkshire op lange termijn zal opbrengen. Hij verwacht namelijk dat een volgende Amerikaanse regering de belasting op vermogenswinsten zal verhogen om het begrotingstekort te dichten.

Maar de mate waarin het bedrijf van Buffett aandelen verkoopt, wijst erop dat het om meer gaat dan alleen een berekende zet om fiscale voordelen. Voor het zevende kwartaal op rij verkoopt Berkshire meer aandelen dan het koopt. Naast Apple verkocht het de voorbije maanden ook voor meer dan 3,8 miljard dollar aan aandelen in Bank of America, zijn tweede grootste positie. En tegelijk bouwt het conglomeraat een cashberg op van 276,9 miljard dollar. Een record.

Waarom cashverhoging?

Als Berkshire Hathaway cash opstapelt, wijst dat erop dat het investeringsbedrijf geen aandelen meer vindt tegen een redelijke prijs. Apple bijvoorbeeld steeg het voorbije kwartaal tot een nieuwe recordkoers. Het bedrijf van Buffett is sinds 2016 aandeelhouder en rijft dus voor een mooie winst binnen. De manier waarop Berkshire zijn cashpositie systematisch opbouwt, duidt erop dat Berkshire twijfelt aan de vooruitzichten van de Amerikaanse economie.

“Buffett is het toonbeeld van een langetermijnbelegger. Hij heeft een heel geleidelijke en weloverwogen aanpak, die traag maar gestaag rendeert op een betrouwbare manier”, vertelt Reweghs, directeurs strategie van Trends Beleggen. “Een van zijn interessantste inzichten is het geloof in de verzekeringssector, omdat die een gegarandeerde inkomstenstroom heeft. Het bijbehorende dividend is ook heel belangrijk, want dat geld kan Berkshire herbeleggen. Hij blijft trouw aan het eenvoudige principe om aandelen alleen te kopen als ze goedkoop zijn en om posities af te bouwen als ze overgewaardeerd dreigen te raken.”

Olie opgebouwd

Analisten verwijten Buffett soms dat hij te veel risico neemt met individuele aandelen. Apple is bijvoorbeeld ook na de verkoop van nog eens 100 miljoen aandelen nog altijd de grootste positie van Berkshire en het vertegenwoordigt ruim 30 procent van de totale portefeuille. “Op dat gebied gaat hij atypisch te werk voor een belegger, want risicospreiding wordt altijd geadviseerd”, benadrukt Reweghs. “In plaats van 30 procent van zijn portfolio te wijden aan Apple, zou hij natuurlijk ook Microsoft, Alphabet of Meta kunnen kopen. Maar Buffett heeft altijd toegegeven dat hij techbedrijven niet begrijpt, met uitzondering van Apple. Anderzijds schrikt Buffett er niet voor terug bepaalde toppers naar voren te schuiven, want dat is hoe hij excelleert. Met aan risicospreiding doen, creëer je in feite een soort index en steek je nooit boven iedereen uit.”

Reweghs merkt op dat Berkshire momenteel zijn bank- en techposities afbouwt en investeert in olie-aandelen. “Berkshire heeft zijn positie in Occidental Petroleum verhoogd. Olie wordt als een eindig verhaal beschouwd, maar het is duidelijk dat Buffett verwacht dat het nog voor lange tijd belangrijk zal blijven en dat de prijs van olie de komende jaren zal stijgen. Hij handelt altijd voor succes op lange termijn. Natuurlijk speelt ook mee dat een aantal fondsen vanuit hun duurzaamheidsstrategie niet meer in fossiele brandstoffen beleggen. Dat maakt de aandelen goedkoop in de ogen van Buffett.”

Prestaties Berkshire Hathaway

Berkshire rapporteerde daarnaast een daling van 6% in de operationele winst over het kwartaal, grotendeels door hogere verzekeringsverplichtingen als gevolg van orkaan Helene en valutaverliezen door de stijgende waarde van de Amerikaanse dollar. Deze factoren compenseerden de winststijgingen bij enkele andere divisies van Berkshire, zoals autoverzekeraar Geico, waar het aantal schadeclaims en kosten daalde. Ook het spoorwegbedrijf BNSF en Berkshire Hathaway Energy zagen hun winst toenemen dankzij een toename in het goederenvervoer en lagere operationele kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content