Waarom Warren Buffett voor 75 miljard dollar Apple-aandelen verkoopt en cash stapelt

Topbelegger Warren Buffet. ©  Daniel Zuchnik/WireImage
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

Berkshire Hathaway, het investeerdersbedrijf van Warren Buffett, heeft 49 procent van zijn positie in Apple verkocht, goed voor meer dan 80 miljard dollar. Apple blijft wel het grootste belang in de portefeuille van het bedrijf. Die zet lijkt erop te wijzen dat Buffett twijfelt over de vooruitzichten van de Amerikaanse economie.

Nadat het bedrijf van topbelegger Buffett tussen januari en maart al 115 miljoen Apple-aandelen van de hand deed, verkocht het in het tweede kwartaal opnieuw 390 miljoen aandelen in Apple. Berkshire Hathaway houdt daarmee nog 400 miljoen aandelen over van de iPhone-maker. Buffett stelde eerder dit jaar dat een verkoop de aandeelhouders van Berkshire op lange termijn zal opbrengen. Hij verwacht namelijk dat een volgende Amerikaanse regering de belasting op vermogenswinsten zal verhogen om het begrotingstekort te dichten.

Maar de mate waarin het bedrijf van Buffett aandelen verkoopt, wijst erop dat het om meer gaat dan alleen een berekende zet om fiscale voordelen. Voor het zevende kwartaal op rij verkoopt Berkshire meer aandelen dan het koopt. Naast Apple verkocht het de voorbije maanden ook voor meer dan 3,8 miljard dollar aan aandelen in Bank of America, zijn tweede grootste positie. En tegelijk bouwt het conglomeraat een cashberg op van 276,9 miljard dollar. Een record.

Waarom cashverhoging?

Als Berkshire Hathaway cash opstapelt, wijst dat erop dat het investeringsbedrijf geen aandelen meer vindt tegen een redelijke prijs. Apple bijvoorbeeld steeg het voorbije kwartaal met 23 procent tot een nieuwe recordkoers. Het bedrijf van Buffett is sinds 2016 aandeelhouder en rijft dus voor een mooie winst binnen. De manier waarop Berkshire zijn cashpositie systematisch opbouwt, duidt erop dat Berkshire twijfelt aan de vooruitzichten van de Amerikaanse economie.

Dat bevestigt de negatieve teneur die er al was op de aandelenmarkten. Beleggers vrezen dat de Amerikaanse Federal Reserve te lang heeft gewacht om de rente te verlagen en nu achter de feiten aanloopt. De Fed hield vorige week de rente opnieuw onveranderd en lijkt pas in september te zullen beginnen met het verlagen van de leenkosten om de economie te ondersteunen. Vrijdag bleek dat de groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in juli flink is afgezwakt. Dat verergerde de zorgen over een afkoeling van de grootste economie ter wereld en van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Beurzen onderuit

Nu Buffett grote vraagtekens plaatst, duwt dat de beurzen nog meer in de rode cijfers. Maandag openden de Aziatische beurzen met fors verlies. De Nikkei ondergaat een stevige correctie, na de rally eerder dit jaar. De Japanse sterindex daalde met 12 procent. Ook de Kospi in Seoul raakte 6,7 procent kwijt. Opvallend is dat Hon Hai Precision Industry 10 procent in waarde daalt. Dat Taiwanese bedrijf bouwt iPhones voor Apple.

In Europa was ook rood de kleur bij uitstek. De Bel-20 noteerde 3 procent lager bij de opening, maar maakte nadien een deel van dat verlies goed. De beurzen van Frankfurt en Parijs houden beter stand, met een verlies van 2,24 en 1,99 procent. Alles wijst erop dat de Amerikaanse beurzen ook lager zullen openen.

Prestaties Berkshire Hathaway

Van de tientallen posities die Berkshire Hathaway heeft in bedrijven steeg de winst in het tweede kwartaal met 15 procent naar 11,6 miljard dollar, of ongeveer 8,073 dollar per klasse-A-aandeel. Een jaar eerder ging het nog om een winst van 10,04 miljard dollar. Bijna de helft van die winst kwam uit verzekeringen en investeringen in de verzekeringsbedrijven van Berkshire. Het netto-inkomende daalde wel met 15 procent tot 30,34 miljard dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content