Waarom niet tweedehands ?
Beetje bij beetje ontwikkelt zich een markt van gebruikte GSM-toestellen. Maar kijk uit voor u koopt !
Nog geen jaar nadat de tweede GSM-operator op het toneel is verschenen, kent ons land een groeiende markt van tweedehandse GSM’s. Dat fenomeen heeft veel te maken met de prijzenoorlog tussen de concurrerende operators : in tegenstelling met wat de operators beweren, ligt de GSM nog lang niet binnen het bereik van elke beurs, zodat sommige mensen snel spijt krijgen van hun aankoop. Zo komt het dat het aantal Belgische abonnees (naar schatting 765.000) vandaag kleiner is dan het aantal verkochte toestellen. De operators zelf blijven de tweedehandse markt minimaliseren zaken zijn zaken ; Proximus schat ze op 30.000 toestellen, Mobistar op 50.000.
Het aanbod van gebruikte GSM’s is voornamelijk afkomstig van inbeslagnemingen na faillissementen, het stopzetten van het abonnement door de eerste eigenaar, overlijdens, de invloed van de mode en van diefstal.
Tegenover dat aanbod staat tegenwoordig een reële vraag, die heus niet alleen afkomstig is van jongeren met weinig geld of Russische maffiosi. Sommige gebruikers kopen een tweedehandse GSM om affectieve redenen (ze zijn gehecht aan een model dat goed voldoet), andere uit praktische overwegingen (ze hebben geen zin om telkens een nieuwe gebruiksaanwijzing uit het hoofd te leren). Ook het financiële aspect speelt mee : een tweedehandse GSM die zijn sporen heeft verdiend, kan voordeliger zijn dan een nieuw, goedkoop toestel dat matig presteert.
Ten slotte is ook de bedrijfswereld op de tweedehandse markt aanwezig. Het gaat hier niet alleen om kmo’s, maar soms ook om grote bedrijven die hun park uniform willen maken (en die dus sommige GSM’s die in gebruik zijn afstoten). Daarnaast streven ook bedrijven die gebruik maken van leasingvoertuigen naar uniformiteit van de GSM’s.
CAVEAT EMPTOR.
Een tweedehandse GSM vinden is gemakkelijk. De juiste prijs bepalen en zich van zijn kwaliteit en herkomst vergewissen is een stuk moeilijker.
ECC, een bedrijfje in Waals-Brabant dat al sinds de tijd van de analoge portables gespecialiseerd is in tweedehandse draagbare telefoons, stelt sedert een jaar een quotering op voor gebruikte GSM’s. De prijzen hangen af van allerlei criteria, zowel objectieve (de intrinsieke waarde van het product, de waarde die de fabrikant eraan geeft, de stevigheid, het aantal functies) als subjectieve, waarbij vooral de aantrekkingskracht van het model op het publiek meespelen, het imago van het merk en de invloed van de mode. ECC werkt zijn prijzen voor de twaalf belangrijkste merken op de Belgische markt maandelijks bij. Voor elk toestel wordt een maximum- en een minimumwaarde opgegeven, in functie van de ouderdom (0-3 maanden, 3-6 maanden, 6 maanden-1 jaar of meer).
Onthoud dat ook de prijs van de accessoires en de levensduur van de batterij een invloed hebben op de kost van een GSM. Sommige merken verkopen te delicate of te dure accessoires, bij andere hebben de batterijen een geringe autonomie, wat de waarde van het toestel doet dalen.
BEVEILIGD DOOR EIR.
Om zonder risico’s te kopen, moet u bepaalde voorzorgen nemen. Test het toestel met uw eigen SIM-kaart en niet met die van de verkoper. Wanneer u de GSM probeert, volstaat het niet te wachten tot u de bel aan de andere kant hoort overgaan : u moet een echt gesprek voeren, zodat u de zend- en ontvangstkwaliteit kunt checken. Test het toestel alleen met een SIM-kaart van Proximus, want het Belgacom-filiaal past het EIR-systeem toe ( Equipment Identity Register), dat gestolen toestellen blokkeert. Mobistar doet dat niet.
Een tweedehandse GSM moet altijd met een lader worden verkocht, aangezien die bij de eerste aankoop werd meegeleverd. Eis een garantiebewijs of een factuur. Voor recente toestellen is de originele verpakking interessant om de herkomst te identificeren (de codes van het toestel staan ook op de doos vermeld). Even onontbeerlijk : het officiële invoerlabel, dat meestal aan de binnenzijde van het batterijvak is aangebracht (een CE-teken en een onderaan afgeplatte X). Koop nooit een GSM zonder label. En goede jacht !
F.M.
TWEEDEHANDSE GSM’S Test een toestel alleen uit met een SIM-kaart van Proximus. Het Belgacom-filiaal past het EIR-systeem toe, dat gestolen toestellen blokkeert. Mobistar doet dat niet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier