Waarom de Ameri-kanen ten onder gingen
In de Verenigde Staten zijn ze nog altijd niet uitgepraat over de nederlaag tegen de Europeanen in de Ryder Cup. Volgens nogal wat waarnemers werd de wedstrijd niet verloren op de greens van de Golf National. Tiger Woods en maats verloren het toernooi in de wandelgangen van het Trianon Palace in Versailles, waar de Amerikaanse delegatie verbleef. Er zou spanning zijn geweest tussen de spelers, een rotte sfeer en compleet gebrek aan communicatie.
Zo maakte de Britse pers melding van een virulente ruzie tussen Dustin Johnson en Brooks Koepka, tijdens de vlucht van Atlanta naar Parijs, wellicht over een privéaangelegenheid. Johnson en Koepka, die privé vrienden waren, zouden net niet op de vuist zijn gegaan. Betrokkenen ontkenden dat er een incident was, maar hoewel ze gewoon zijn samen te spelen, kwamen beide spelers maar in één foursome samen aan de afslag – een wedstrijd die ze roemloos verloren.
Ook tussen Patrick Reed en Jordan Spieth boterde het niet. In vorige edities van de Ryder Cup vormden ze meestal een duo in de dubbels, en zetten ze uitstekende resultaten neer. Maar dit jaar zou Spieth kapitein Jim Furyk hebben overtuigd hem te koppelen aan zijn makker Justin Thomas. Reed zou het daar zeer moeilijk mee hebben gehad.
Er hing dus elektriciteit in de lucht bij de Amerikanen, en kapitein Jim Furyk vond geen geheim recept om de spanning weg te nemen. Terwijl er in het Europese kamp een uitstekende verstandhouding was, viel het Amerikaanse team ten prooi aan kliekgeest. Dat kwam op een pijnlijke manier tot uiting in de nederlagen van Phil Mickelson en Bubba Watson. De Amerikanen slaagden er ook niet in hun ego thuis te laten. In de kleedkamer had kapitein Furyk zijn spelers nochtans op het hart gedrukt dat ze aan één zeil moesten trekken. Het mocht niet baten.
Zelfs Tiger Woods kon het tij niet keren. In het begin van het toernooi probeerde de vroegere nummer één van de wereld nog de rol van leider op zich te nemen. Maar Woods stond aan het einde van een slopend seizoen vermoeid op de green en deemsterde helemaal weg. Het hele toernooi lang stonden de onmacht en de frustratie op zijn gezicht te lezen.
De Amerikanen slaagden er op geen enkel moment in een team te vormen en gedroegen zich als verwende kinderen. Er is werk aan de winkel voor de coach, want de nederlaag in Parijs heeft ongetwijfeld diepe wonden geslagen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier