Waarde bankaandelen blijft onzeker

Volgens de CBFA (Commissie voor Bank-, Financie-, en Assurantiewezen) hebben de Belgische banken geen liquiditeitsprobleem. Hoe sterk zijn de fundamentals van de Belgische instellingen? De beurskoers van een bedrijf wordt verondersteld een graadmeter te zijn voor de financiële gezondheid ervan. In normale tijden is het simpel. Dan liggen de onderliggende fundamentals van een bedrijf in het verlengde van zijn beurskoers. Vermenigvuldig de winst per aandeel met tien en je weet ongeveer hoe hoog de beurskoers van het bedrijf in kwestie is. Maar wat als de koersen van hot naar her springen, zoals vorige week het geval was met de bankaandelen van de Bel20?

Bij de banken gaan de klassieke stelregels in elk geval niet meer op. De koersen schommelen heen en weer, waardoor de vraag prominent naar boven drijft hoe het nu echt zit met de waarde van deze bedrijven. “Hun fundamentele waarden zitten niet goed, in vergelijking met vorig jaar. Laat ons daar duidelijk over zijn”, zegt Ivan Lathouders, analist bij Bank Degroof. “De marktomstandigheden zijn nu eenmaal ongunstig, gezien de aanslepende crisis. Dat doet de rentabiliteit van de banken dalen: een fundamenteel probleem, dat op zijn beurt op hun beurskoers weegt. Maar die koersen zijn de jongste tijd zodanig fors gedaald – veel meer dan de onderliggende fundamentals – dat ze geen realistisch beeld meer geven.”

Ondanks het grote reddingsplan van de Amerikaanse overheid blijft de twijfel knagen. Bij de beleggers bestaat er grote onzekerheid over de reële waarde van de banken. “Ze vallen ook niet te waarderen”, zegt Alain Deneef, hoofdredacteur van Cash en van Inside Beleggen. “Bankiers houden tegenwoordig zodanig veel zaken buiten hun balans dat het onmogelijk wordt om uit te maken of hun bedrijf al dan niet gezond is. Vergelijk het met je eigen huis: daarvan wéét je tenminste op elk moment hoe veel het ongeveer waard is. Maar over de gestructureerde kredietportefeuille van de banken tast iedereen momenteel in het duister – ook de bankiers zelf. De lage koersen van vorige week waren wat mij betreft dus volledig terecht.”

Onzekerheid troef. Het is in elk geval niet uitgesloten dat er in de VS nog grote financiële instellingen in ademnood komen. Ook Rudy De Groodt, bankanalist bij Fortis, is niet zeker. “Als er nog een faillissement volgt, moeten alle financiële instellingen wereldwijd verliezen nemen op hun effectenposities die direct gerelateerd zijn aan het slachtoffer. Bovendien worden de gelijkaardige segmenten in hun investeringsportefeuille ook besmet zodat die verder in waarde daalt. Dat brengt de solvabiliteitspositie van de banken in het gedrang en dan doemt het spook van de kapitaalverhogingen op.”

Ondertussen wordt alles op één grote hoop gegooid. Er is geen enkel onderscheid meer tussen de goeien en de slechten. Alle financiële instellingen worden besmet door wat er in de VS gebeurt. En vooral: ze worden besmet door wat er in de toekomst nog kan gebeuren. De CBFA besliste alvast om short selling op de Belgische financiële waarden te verbieden. Al bij al blijft het nog steeds dreigende systeemrisico voor alle financiële instellingen even groot.

C.D.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content