WAAR ‘Q’ INSPIRATIE OPDOET

Julia Adams, manager van Spymaster in Londen: “I’m an honest citizen, doing a fair job.” Spymaster ligt aan een plantsoentje op twee stappen van Oxford Street, niet ver van Marble Arche. Twee andere, vergelijkbare maar veel bescheidener shops liggen in het verlengde van dezelfde straat, aan de andere kant van Oxford Street. Al wie aanbelt, mag binnen, ook zonder afspraak. Alle producten zijn in voorraad, en vertrouwelijkheid is gegarandeerd.

Julia vangt ons op. De charmante jonge Engelse wil niets kwijt over haar leeftijd en evenmin over haar bezigheden van vijf jaar geleden, vóór ze in deze business stapte: “I can’t disclose this for you, I’m very sorry…” Ze vertrouwt ons wél toe dat verscheidene van haar collega’s een militaire carrière achter de rug hebben.

“Wij zijn de grootste in Groot-Brittannië omdat wij onder één dak zowat álles aanbieden dat beschikbaar is op het domein van veiligheid, bewaking, apparatuur en contraspionage: you name it … it’s all here.” Spymaster is een professionele winkel en duidelijk het verkeerde adres voor goedkope gadgets. Al wie hier spionageapparatuur koopt, krijgt te horen dat er ook een instrument bestaat dat het eerste kan opsporen.

De meeste producten komen uit Groot-Brittannië, maar ook uit Amerika en het Nabije Oosten. ( “Israelians are brilliant.”) “Het grootste gedeelte van onze cliënteel bestaat uit overheden, en dat toont meteen de ernst van onze producten aan. Van een flesje om juwelen op een discrete manier op te bergen (15 pond; nvdr – zo’n 900 frank) tot een supersnelle Scorpion-wagen op drie wielen met een BMW-motor (25.000 pond; nvdr – 1,5 miljoen frank).”

Alles wat bij Spymaster beschikbaar is, kan legaal verkocht en aangekocht worden, of met andere woorden zonder problemen het land uit geraken. Maar omdat het grootste gedeelte van de klanten (85%) buitenlanders zijn – “waarvan ongeveer 5% tot 10% Belgen” – raadt het huis iedereen aan een advocaat te raadplegen of een product wel gebruikt mag worden in zijn eigen land. Of er ook Belgische ondernemingen, zakenlui en ministeries tot de cliënteel behoren? Mijn recordertje zwijgt als een graf, maar Julia knikt wel ja.

Ook de Britse politie is een vaste klant van het huis, en maakt dan van de gelegenheid gebruik “om te controleren of alles wat hier verkocht wordt het daglicht mag zien.” Spymaster is een familiebedrijf dat amper zeven jaar geleden werd opgericht door de broers Marks en de zoon van één van hen. Er werken zes mensen.

“Hier ter plaatse kan met contant geld in alle anonimiteit gekocht worden, maar voor postorderverkoop geldt een aantal beperkingen.” Bij Spymaster is iedereen welkom. En als er weer eens een nieuwe James Bond uitkomt, is het er volgens Julia vaak erg druk.

Het best verkopende product bij Spymaster is momenteel een minuscule en superlichte recorder met een autonomie van negentien uur. Het toestel is ongeveer half zo groot als de traditionele cassetterecorder.

“De meest extravagante bestelling tot nu toe was de installatie van een minicamera in een schilderij dat 100.000 pond ( nvdr – 6,2 miljoen frank) had gekost. De klant was een rijke huisvader die de nanny van zijn kinderen niet meer vertrouwde na het geval Louise Woodward. Daardoor verminderde weliswaar de waarde van het meesterwerk… Na dat Woodward-drama zijn overigens heel wat verontruste ouders bij ons bewakingsmateriaal komen kopen.” Spymaster krijgt ook geregeld schrijvers van spionageromans of acteurs over de vloer. “Q himself came in at one point, and was very interested.” Naast producten biedt Spymaster ook diensten aan: lijfwachten, snuffelhonden, contraspionageteams, beveiligingsdiensten…

De winkel krijgt dagelijks een dertigtal klanten op bezoek. En wie tot aankoop overgaat, besteedt gemiddeld ongeveer 62.000 frank.

Bij ons afscheid krijgen we nog een kleine promotieaanbieding voorgeschoteld: Julia pakt uit met de verdiensten van haar satelliettelefoon (inclusief fax & data) van 2,5 kilogram die vlot in een aktetas past en waarmee men over de hele wereld bereikbaar is en zelf kan bellen. Het hebbeding kost 18.600 frank en de eigen oproepen tellen fluks door tegen 3 dollar per minuut. Inkomende oproepen, faxen en data zijn echter gratis. Een leuk cadeautje voor iemand die al alles heeft…

Spymaster, Portman Square 3, London W1H 6LB, Tel. +44-20 74 86 38 85, fax: +44-20 74 86 26 55, www.spymaster.co.uk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content