Waar komt de @-toets vandaan?

Hoe vaak drukt u op een dag op de @-toets? Het is een van de meest gebruikte symbolen op onze toestellen, want we hebben het nodig voor zowel e-mails als tweets. Toch was het beroemde ‘apenstaartje’, ook wel ‘at-teken’ genoemd, ei zo na in de vergetelheid geraakt.

U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

Al in de zesde eeuw werd @ gebruikt om de letters van het Latijnse voorzetsel ad (wat ‘naar’ of ‘tot’ betekent) te combineren in één enkele pennentrek. Mettertijd evolueerde het symbool. In Venetiaanse handelscontracten duidde het een amfoor aan, een kruik die de kooplieden gebruikten als maateenheid. Spaanse kooplieden gebruikten het voor een arroba, eveneens een maateenheid.

Uiteindelijk ging het symbool zoveel betekenen als ‘tegen de prijs van’, zoals in 12 perziken @ $1,50 voor een totaal van $18. In 1885 stond @ op de Amerikaanse Underwood-schrijfmachine. Het symbool bleef ook de daaropvolgende eeuw op de klavieren staan, al werd het almaar minder gebruikt.

In 1971 haalde Ray Tomlinson het apenstaartje van onder het stof. Hij had van het technologische R&D-bedrijf Bolt, Beranek and Newman de opdracht gekregen een manier te zoeken om via het Arapanet berichten te verzenden van de ene computer naar de andere. Hij besloot voor die voorloper van de e-mail gebruik te maken van @, omdat het symbool ‘naar’ betekent en toch al op de toetsenborden stond. Niemand gebruikte het destijds nog, dus het was beschikbaar voor een nieuwe taak.

Bron: Harvard Business Review

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content