Waar gaat de rente naartoe?

Er wachten ons nog een hele reeks renteverhogingen van de centrale banken in de strijd tegen de inflatie, stelt Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot Kempen.

De Chinese centrale bank verlaagde vorige week de rente, maar van de Amerikaanse en centrale bank hoeven we dat voorlopig niet te verwachten.

1 Wat verwacht u dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week doet?

LUC ABEN. “Wellicht zullen de nieuwe inflatiecijfers een bijkomend opstapje leveren naar een renteverhoging met 50 of misschien zelfs wel 75 basispunten op 8 september. ECB-bestuurder Isabel Schnabel riep in Jackson Hole op tot een krachtdadig monetair optreden, hoewel er in de eurozone weinig sprake lijkt te zijn van een loon-prijsspiraal. De lonen stegen in het tweede kwartaal met gemiddeld 2,7 procent tegenover 2021.”

2 Het rentebepalend comité van de Federal Reserve komt op 20 en 21 september samen. Durft u iets te voorpellen?

ABEN. “Fed-voorzitter Jerome Powell bleef vaag over de beleidsvergadering van eind september. Vóór die tijd krijgen we nog de inflatiecijfers van augustus en vrijdag het Amerikaanse arbeidsmarktrapport. Wel waarschuwde Powell dat hij ervan overtuigd moet zijn dat de inflatie voor lang onder controle is, eer hij de voet van het rentepedaal haalt.

“Ondanks die strenge monetaire toon geeft de Amerikaanse economie gemengde signalen af. Zo duikelde de inkoopmanagersindex uit de dienstensector naar 44,1. Wat wijst op een krimp. Ook de woningmarkt koelt af. Het vertrouwen onder huizenbouwers zakt richting het laagste niveau in tien jaar, met uitzondering van de coronacrash begin 2020. Maar de arbeidsmarkt geeft nog het sterkste signaal. In juli kwamen er onverwachts 528.000 banen bij, en er was opnieuw een snellere stijging van het gemiddelde uurloon van 0,5 procent.”

50 à 75 basispunten

zouden er op 8 september bij de ECB-rente komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content