Waar een wil is, is geld te vinden

Met zijn project Solar Zonder Grenzen wil de Belgische vzw BISZ dorpen in Togo en in andere Afrikaanse landen die geen elektriciteitsvoorziening hebben, toch aan elektriciteit helpen. Om het project te financieren doet ondernemer Bert Bernolet een beroep op al zijn creativiteit, virtuele huizen en shortcodes.

U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

Dankzij Solar Zonder Grenzen hoeft de bevolking de vervuilende olielampen, die weinig licht geven, niet meer te gebruiken. Bert Bernolet, de ingenieur die de drijvende kracht achter de vzw is, doet dat door zonnekiosken te bouwen: een centraal gelegen gebouw met zonnepanelen waar herlaadbare ledlampen worden opgeladen die de bewoners kunnen huren tegen een lage prijs. De lampen worden lokaal gemaakt en de kiosken zijn in handen van lokale ondernemers. Op die manier wordt de lokale economie gestimuleerd.

De installatie van de zonnepanelen kost geld. Bernolet, die eerder al heeft bewezen dat hij creatief is bij het zoeken naar financiering, heeft een nieuwe fundraisingtechniek bedacht. Particulieren en bedrijven kunnen sms’en naar een shortcode en betalen zo twee euro per maand. Daarmee verlichten ze een virtueel huis in een Afrikaans dorpje, dat ze in 3D kunnen bekijken op sms4light.be. Ze kunnen het huis delen op Facebook of Twitter. Als de tweeduizend huisjes in het virtuele dorp zijn verlicht, wil dat zeggen dat Solar Zonder Grenzen genoeg geld heeft opgehaald om een zonnekiosk te installeren in het echte dorp. Daardoor kunnen zo’n honderd gezinnen voortaan hun ledlampen opladen in de zonnekiosk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content