Vuurproef voor Liz Truss

Jozef Vangelder

“Liz Truss is geen groot strategisch denker, maar strategisch denken is dan ook haar zorg niet”, zegt Stefan Dercon. De Vlaamse Oxford-hoogleraar was een tijdlang de adviseur van de nieuwe Britse premier toen zij nog minister van Buitenlandse Zaken was. Dercon omschrijft Truss liever als “een geslepen politicus”. Geslepenheid wint het in de dagjespolitiek, maar verhelpt de kwalen niet die de Britse economie al decennialang teisteren, zoals ongelijkheid en een zwakke productiviteit. Sinds de financiële crisis van 2007-2008 ligt de Britse productiviteitsgroei omzeggens stil, met stagnerende reële lonen tot gevolg.

De doorgaans bemiddelde leden van de Conservatieve Partij voor zich winnen was nog haalbaar voor Truss, de modale Britse kiezer op haar hand krijgen wordt iets anders. Banen zijn geen probleem in het Verenigd Koninkrijk. De schaarste aan arbeid zorgt zelfs voor een opwaartse druk op de lonen. Maar dat zal niet volstaan om de gas- en elektriciteitsfacturen te betalen. De Britse centrale bank ziet de inflatie oplopen tot een bijtende 13 procent tegen eind dit jaar, met daarbovenop een recessie, twee extra klappen voor de reële lonen.

Truss zal een betere versie van zichzelf moeten worden om het tij de keren. Veel krediet krijgt ze niet. Maar dat kreeg Margaret Thatcher ook niet bij haar start als Brits premier. “Had u mij gezegd dat deze vrouw premier zou worden, dan had ik dat lachwekkend gevonden”, reageerde de conservatieve politicus Ken Clarke op Thatchers verkiezingsoverwinning in 1979. Ook voormalig Duits bondskanselier Angela Merkel gold ooit als ‘das Mädchen‘. Politici kunnen groeien in hun rol, vooral als de nood het hoogst is. Boris Johnson heeft het verknald. Geef Truss een kans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content