VS heffen handelsbeperkingen op voor 27 Chinese bedrijven

Joe Biden. © REUTERS/Jonathan ErnstDe Verenigde Staten hebben de handelsbeperkingen voor 27 Chinese bedrijven en organisaties opgeheven. De stap wordt gezien als een handreiking van Washington voorafgaand aan het geplande bezoek van de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo aan Peking later deze maand.

Onder meer het Chinese chemiebedrijf en fabrikant van lithiumbatterijen Guangdong Guanghua Sci-Tech en sensorfabrikant NanJing GOVA Technology werden verwijderd van de zogeheten “niet-geverifieerde lijst”. Bedrijven op die lijst hebben slechts beperkte toegang tot Amerikaanse technologie. Zo moeten ze aanvullende vergunningen verkrijgen om producten van Amerikaanse bedrijven en organisaties te kopen.

De bedrijven werden van de lijst gehaald nadat ze met succes hadden gecheckt wie de uiteindelijke gebruikers van hun producten zijn. Het Bureau of Industry and Security van het ministerie kon daardoor hun “legitimiteit en betrouwbaarheid” vaststellen. Samen met de meer dan twee dozijn Chinese bedrijven en organisaties, waaronder twee universiteiten en een handvol andere technologiebedrijven, werden ook een aantal ondernemingen en instellingen uit Indonesië, Pakistan, Singapore, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten van de lijst gehaald.

Spanningen verminderen

Handelsminister Raimondo zal naar verwachting later deze maand China bezoeken als onderdeel van de inspanningen van de Amerikaanse regering om de spanningen tussen de twee grootste economieën ter wereld te verminderen. Raimondo zou het vierde hooggeplaatste lid van de regering van president Joe Biden zijn dat China sinds juni bezoekt.

Eerder gingen de minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, minister van Financiën Janet Yellen en klimaatgezant John Kerry al naar het land. Tot nu toe hebben de bezoeken weinig doorbraken opgeleverd, maar beide partijen zien de gesprekken als een positieve stap voor de wederzijdse betrekkingen.

China lijkt ook te proberen de spanningen te verlichten. Zo verklaarde de Chinese premier Li Qiang maandag aan een bezoekende delegatie van de US-China Business Council dat de twee economieën elkaar meer aanvullen dan beconcurreren. “China is bereid met de VS samen te werken bij het nemen van hun verantwoordelijkheden als belangrijke landen, het gezamenlijk handhaven van internationale handelsregels en het waarborgen van de stabiliteit van de wereldwijde industriële en toeleveringsketens”, zei Li tegen de delegatie.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content