VRT wil aandeelhouder worden van Streamz

Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur Trends

De VRT is bereid om te praten over een instap in het kapitaal Streamz, het online videoplatform van DPG Media en Telenet. Dat zegt Karen Donders, lid van het directiecollege van de VRT, dit weekend in Trends Talk. De alliantie moet de Vlaamse omroepen beter wapenen tegen Netflix en andere Amerikaanse spelers.

De Vlaamse publieke omroep VRT staat open voor onderhandelingen over een deelname in het kapitaal van Streamz, de streamingdienst in handen van DPG Media en Telenet, de mediabedrijven boven respectievelijk de VTM- en Play-zenders. De VRT is geen aandeelhouder van Streamz, maar daar kan dus verandering in komen. Dat zegt Karen Donders dit weekend in Trends Talk. “Als vandaag de vraag zou gesteld worden of wij meer structureel betrokken willen worden bij Streamz, dan gaan wij daarover met veel enthousiasme rond de tafel zitten,” zegt Donders, directeur publieke opdracht bij de VRT, en ook lid van het directiecollege van de publieke omroep.

Het initiatief moet de Vlaamse omroepen versterken in de concurrentiestrijd met Big Tech. Er zijn steeds meer ‘kabelknippers’, mensen die hun kabelabonnement opzeggen en tv kijken via het internet. Dat gaf grote Amerikaanse spelers als Netflix en YouTube de kans om een flink deel van de Vlaamse streamingmarkt te bezetten. De Vlaamse omroepen proberen een tegengewicht te bieden met eigen videoplatformen, zoals Streamz.

Volgens Donders werkt VRT nu al goed samen met Streamz. “De VRT is vragende partij om die samenwerking voort te zetten,” zegt Donders. “Ook in het VK en Frankrijk proberen publieke en commerciële omroepen om een gezamenlijk streamingaanbod in de markt te zetten.”

Bekijk het fragment of lees verder hieronder:

Vlaams aanbod

In een reactie zegt Telenet open te staan voor gesprekken over een instap van de VRT in het kapitaal van Streamz. “Wij appreciëren de bereidwilligheid van de VRT,” zegt Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts, die er wel op wijst dat er nog geen concreet voorstel op tafel ligt. Bovendien moet het aanbod van de VRT ook doorgesproken worden met DPG Media, de andere aandeelhouder van Streamz.

Overigens hoeft de VRT geen aandeelhouder van Streamz te worden om een goeie samenwerking met de commerciële omroepen mogelijk te maken, volgens Coenjaerts. “Er zijn meerdere manieren waarop de VRT de Vlaamse mediasector kan versterken. De VRT zou bijvoorbeeld de productie van Vlaams aanbod financieel kunnen ondersteunen, en dat aanbod eerst aanbieden op Streamz, en pas daarna op de VRT-zenders.”

Verdoken staatssteun

De Vlaamse commerciële zenders zijn niet onverdeeld gelukkig met de huidige samenwerking tussen de VRT en Streamz, zo bleek op een hoorzitting eind maart in het Vlaams parlement. “De samenwerking is geen partnerschap. Ik zou het liever een commercieel akkoord noemen,” zei Dirk Lodewyckx, directeur TV, streaming en radio bij DPG Media. Hij had ook kritiek op de hoge prijzen die Streamz dient te betalen voor VRT-content. “Die prijzen zijn hoger dan de prijzen die Streamz betaalt aan andere contentleveranciers,” zei Lodewyckx. “Streamz is in de eerste plaats een inkomstenbron voor de VRT.”

Volgens Donders rekent de VRT marktconforme prijzen aan. Content aanbieden onder de marktprijs zou neerkomen op verdoken staatssteun aan Streamz. “Wij kunnen geen content onder de marktwaarde in licentie geven aan Streamz,” zegt Donders. “Dat zou illegaal zijn.”

Trends Talk met Karen Donders is integraal te bekijken op Kanaal Z in de weekendlus, of hier online.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content