VROUWEN, VROUWEN, VROUWEN, VROUWEN
Zonder vrouwen geen economie in Vlaanderen. Naast de fabrikant des huizes stond en staat dikwijls een indrukwekkende madame. Het getater van wel wat feministes is voer voor de boekskes.
Een week na de bekendmaking van de Manager van het Jaar souperen Trends en Trends-Tendances afwisselend in De Warande en de Club van Lotharingen met de managers van het jaar, de managers de l’année en hun partners. In 2007 werd die mooie traditie gehandhaafd. De girl power bij de disgenoten is hoog. Op het banket zag je Chris van Hugo Vandamme, Gerda van wijlen Aimé Desimpel, Paula van wijlen John Cordier, Betty van Luc De Bruyckere, Patricia van Philippe Vlerick enzovoort. Geen Hugo zonder Chris, geen Aimé zonder Gerda, geen John zonder Paula, geen Luc zonder Betty, geen Philippe zonder Patricia. Bij de trek naar de uitmuntendheid van een bedrijf, de top van de branche, de tevredenheid van de klanten, de waardering van de stakeholders is hij kansloos zonder zij.
Matriarchen in West-Vlaanderen. Herlees het gesprek tussen auteur Monika van Paemel en ondernemer Martine Reynaers in Trends van 21 december 2006 (ook op Trends.be). Oma van Paemel, de inspiratie voor de boeken Marguerite en Celestien, was bouwondernemer met haar man. Een heuse dame, ook vestimentair: het mantelpak, de paraplu, de handschoenen. Zo bezocht zij de werven. Vooral in West-Vlaanderen is het verschijnsel beresterk. Ondernemingen als Roularta Media Group, LVD, Sioen, de Groep Beaulieu en Bekaert zijn ondenkbaar zonder co-ondernemerschap of matriarchaat. Het matriarchaat in de Vlaamse ondernemingen is stof voor een doctoraat. De interviews van 1992 van de Nederlandse journalisten Cisca Dresselhuys en Marja Vuijsje, nu gebundeld tot een boek, brengen een verhaal dat in Vlaamse zakelijke kringen al lang passé is. Vader die ‘s zondags het vlees snijdt en de rest van de week emotioneel en fysiek afwezig is, is een progressief cliché.
Het co-ondernemerschap van vrouwen en mannen wortelt diep, tonen twee Utrechtse geschiedkundigen in Vrouwen en de geboorte van het kapitalisme in West-Europa. Onrecht- streeks suggereert het boek waarom het noodzakelijk is dat vrouwen in de derde wereld en moslima’s in oost en west individualiseren en zelfbeschikking verwerven. Tine de Moor en Jan Luiten van Zande leggen een oorzakelijk verband tussen de westerse modernisering en welvaart en het feit dat huwelijken in West-Europa al eeuwen lang worden gesloten uit liefde en niet per uithuwelijking door een patriarch die sterker het eigen voordeel wil dan het geluk van zijn dochters. Tussen 1200 en 1500 begonnen westerse vrouwen steeds later te trouwen én met een man van hun keuze. Zij wilden een eigen huishouding en trokken niet meer in bij de schoonouders. Daarom loonde het om te investeren in de opleiding van de meisjes. Ouders gingen bovendien sparen voor hun oude dag, want het kroost werd uithuizig. Dus kapitaalvorming drong zich op. Loonarbeiders op een markt, die dikwijls ongetrouwd bleven, werden gestimuleerd om een betere arbeidskracht te worden. In Afrika en het Midden-Oosten worden bruiden tot vandaag massaal uitgehuwelijkt en zijn zij ten voordele van de schoonfamilie, die vee, oogst en geld ontvangt voor de verse kindermachine. Het moderne huwelijkspatroon is gericht op de toekomst en niet op de familie en de traditie.
De Moor en Luiten van Zande ontwikkelden een girl power index. Die staat hoog in het Westen en laag in de moslimlanden en de ontwikkelingseconomieën. De meisjesmacht wordt berekend door van de gemiddelde huwelijksleeftijd van de vrouw het aantal jaren dat een man ouder is af te trekken: 25 min 2 is 23, en 20 min 8 is 12. Het eerste indexcijfer is een klassieker in het Westen, het tweede een klassieker voor moslima’s. Hoe hoger het getal, hoe sterker de positie van de vrouw.
Pistooltjes zijn demonisch. De SP.A bezit het patent op mediasterretjes met een kittig IQ. Minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt kokhalsde van koleire over het mannencollege dat voortaan de VRT leidt, en gilde. Geert Bourgeois bewees per kerende dat de amazone de foute hengst be-steeg. Met 29 vrouwen op 60 mannen voldoet het VRT-management ruimschoots aan de Vlaamse normen (33 % vrouwen). Je mag Van Brempt en haar sisters in het Westen verdenken van het bewuste of onbewuste uitgangspunt dat na de vele eeuwen van zogenaamd patriarchaat de baan vrij moet voor een compensatorisch duizendjarig rijk van matrones. Vandaar ook het in die kringen populaire ontmannen van venten. Het mietje, de janet, de homo of de verwijfde maniertjes kennen zodoende bijval. Van in de kleuterschool is flinkheid en stoer doen uit, alleen de hang naar poppen en strikken is gezond. Elk speelgoedpistooltje is demonisch. Waar is de tijd dat kerels soldaatje speelden met Mausers rond de kazernes van Vlaanderen? Vandaag is een zacht ei in een roze trui en met oorringen het idool.
De auteur is directeur van Trends. Reacties: frans.crols@trends.be
Frans Crols
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier