Vrouwen denken anders

Ook Frankrijk worstelt met een tekort aan vrouwen in de hoogste regionen van de bedrijfswereld. Françoise Gri leidt het verzet. De nieuwe algemeen directeur van Pierre & Vacances is de machtigste vrouw in de Europese toerismesector.

Vrouwen in bedrijven, Françoise Gri is gepassioneerd door het onderwerp. Ze heeft er zelfs een boek over geschreven. “Ik ben ambitieus voor onze dochters, en dan bedoel ik niet alleen mijn twee dochters, maar die van iedereen. Hun talent wordt slecht gebruikt in onze economie”, zegt ze. “We hebben behoefte aan mensen die de zaken anders bekijken en anders aanpakken, en dan kun je niet om het talent van vrouwen heen. Terwijl zes op de tien Fransen met een diploma hoger onderwijs vrouwen zijn, is slechts één op de tien leden van de uitvoerende comités in bedrijven een vrouw. Dat is toch idioot? We moeten in de ondernemingen mechanismes in gang zetten om dat talent te ontdekken en het zo hoog mogelijk de ladder op te duwen. Ik ga dat gevecht aan. Om te weten dat het anders kan, moet je maar kijken naar de IT-sector in de Verenigde Staten. Veel bedrijven worden daar geleid door vrouwen.”

Sense of urgency

Gérard Brémond, de stichter en de voorzitter van Pierre & Vacances, was op zoek naar zo’n gedrevenheid voor zijn beursgenoteerde groep, die in Europa de marktleider in vakanties dicht bij huis is. In België is Pierre & Vacances vooral bekend van de vakantieparken Center Parcs en Sunparks. De groep heeft ruim 51.000 appartementen en huizen op 300 vakantieparken en telde het voorbije jaar 7,4 miljoen vakantiegangers. België is daarbij goed voor ongeveer 8 procent van de groepsomzet, die vorig jaar ruim 1,4 miljard euro bedroeg.

Maar ook Pierre & Vacances voelt de impact van de crisis en schrapt banen. Brémond wil daarom dat Gri dynamiek en sense of urgency in het bedrijf injecteert. “Het is een moeilijke situatie voor iedereen”, zegt ze. “Maar ik kom uit de sector van de uitzendarbeid. Ik weet dus wat het is om te werken in een sector die onder druk staat.”

Na haar studie aan de École nationale supérieure d’informatique et de mathématiques appliquées in Grenoble ging Gri aan de slag bij IBM. Daar werd ze in 2001 verantwoordelijk voor Frankrijk. Ze transformeerde het Franse filiaal van een verkoper van informatica in een dienstverlener en bouwde het uit tot een leider op de Franse technologiemarkt. “Wat ik ook zeker kan bijbrengen, is nauwgezetheid. Als je 26 jaar bij IBM hebt gewerkt, weet je wat dat betekent.” In 2007 stapte Gri over naar de uitzendgroep Manpower, waar ze processen vereenvoudigde en nieuwe activiteiten opstartte. Haar hervormingen maakten indruk. Vorig jaar werd ze er verantwoordelijk voor Frankrijk en Zuid-Europa.

Gri is goed verankerd in het Franse bedrijfsleven. Ze is lid van de Economische, Sociale en Milieuraad van Frankrijk (CESE) en van het ethische comité en de arbeidscommissie van de werkgeversfederatie Medef. Ze is ook lid van de raad van toezicht van Rexel, en bestuurder bij Crédit Agricole en Edenred.

Tuin verzorgen

Is Gri niet bang dat Brémond zich gedraagt als een bemoeizieke schoonmoeder? “Nee, daar ben ik helemaal niet bezorgd voor. Ik ben ervan overtuigd dat hij openstaat voor de visie van anderen. Hij houdt er trouwens van dat je zijn overtuigingen aan het wankelen brengt”, zegt Gri. “Hij leert ook van mij. Ik heb ervaring in een bedrijf dat in volle transformatie verkeert en gebruikmaakt van IT en digitalisering om zijn klanten anders te bereiken. De merken van de groep zijn heel sterk, maar we moeten ze aanpassen aan de wereld van morgen.”

“Ik werk veel en graag”, geeft ze toe. Haar tuin betaalt het gelag van die werkdrift. “Ik heb hem lang zelf onderhouden, maar vandaag is dat onmogelijk geworden”, zegt Gri, die haar roots in de Provence heeft. “Maar ik bescherm wel de relatie met mijn dochters. Zij zijn mijn prioriteit. De weekends deel ik met hen en we reizen vaak samen.” Haar dochters, die 15 en 18 zijn, zijn trouwens in hun nopjes met de nieuwe professionele uitdaging van hun moeder. “Ze weten al welk vakantieoord ze eerst willen bezoeken”, lacht Gri.

BERT LAUWERS, ILLUSTRATIE JENS CLAESSENS

“We hebben behoefte aan mensen die de zaken anders bekijken en anders aanpakken, en dan kun je niet om het talent van vrouwen heen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content