‘Vragen stellen in plaats van antwoorden geven’

Sabine Sagaert Managing director Global Edible Oil Solutions bij Cargill Europa en Rusland

“Tijdens de gesprekken met Koen heb ik co-actief coachen toegepast. Door de juiste vragen te stellen, breng je iemand tot eigen inzichten. Co-actief coachen maakte deel uit van een opleidingsprogramma dat ik bij Cargill volgde. Het is een positieve manier van coachen, waarmee je vragen stelt in plaats van antwoorden te geven. Voorbeeldvragen zijn ‘Hoe zou je dat aanpakken?’ of ‘Heb je daar al aan gedacht?’ Zo kun je dieper ingaan op de materie en het maakt dat de andere persoon zich gesteund voelt.”

“Bij Cargill geef ik leiding aan 1200 mensen. Tot voor kort was ik global managing director Malt, maar sinds een paar maand leid ik de afdeling Global Edible Oil Solutions in Europa en Rusland. Ik leer nog volop mijn nieuwe team en business kennen.”

“Leiding geven gaat over mensen: je legt de lat hoog, steunt hen en geeft hun verantwoordelijkheid. Maar het gaat ook over visie en zorgen dat iedereen dezelfde richting uitgaat. Er komt ook fun bij kijken: zorgen dat mensen plezier hebben in hun werk. Diversiteit in het team, in nationaliteit, leeftijd of geslacht, draagt bij tot meer plezier en betere resultaten.”

“Het is goed om, zoals Koen – een heel goed peoplemanager – op mensen gericht te zijn, maar het komt er ook op aan meer sturend te zijn. Dat doe je door op een positieve manier duidelijk te maken wat je verwacht, zowel van de groep als van het individu.”

Koen Van Beneden General manager Personal Systems bij HP BeLux

“Ik wil bijleren over hoe je van de praktijk naar strategie gaat en je de markt analyseert terwijl je organisatie in beweging is. Pc’s zijn een heel snelle business. Door de hoge druk is het niet gemakkelijk ver vooruit te kijken of met radicaal vernieuwende ideeën te komen. Ik wou ook meer leren over constructieve manieren om feedback te geven. Ik geef veel vrijheid aan mijn team, dat uit zo’n dertig mensen bestaat. Je moet zorgen dat je mensen je heel hard vertrouwen.”

“Ik ben twee jaar in mijn functie en alles is onder controle. Dit is een goed moment om te beginnen bouwen aan zaken die ons op langere termijn vooruit kunnen brengen. Ik vraag me bijvoorbeeld af hoe je een sterk en divers team bouwt. Hoe doe je de juiste aanwervingen? Hoe omring je je met de juiste mensen voor de goede strategie? En wat is mijn rol?”

“Het boek Multipliers van Liz Wiseman en Greg McKeown heeft me sterk geïnspireerd. Het draait om de vraag hoeveel procent van iemands capaciteiten een manager uit iemand kan halen. Er zijn eigenschappen waarmee je veel uit mensen haalt en andere eigenschappen die weinig opleveren. Een voorbeeld is hoe mensen zich voelen wanneer ze een vergadering verlaten. Als je zelf alle antwoorden geeft tijdens de meeting zullen je mensen je wel een slimme leider vinden, maar kom je niet tot de beste conclusies en zullen je mensen niet vinden dat ze veel hebben bijgedragen.”

Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.

Benny Debruyne fotografie Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content