Voorwoord

2001 begint zoals een Griekse tragedie eindigt: met een katharsis of reiniging. Net zoals Aristoteles in zijn Poëtica over de ideale tragedie opmerkte, werd ook de nieuwe economie (met haar bijna mythische helden zoals Yahoo! of Amazon.com) in eerste instantie gekenmerkt door een normale gang van zaken die niet door minder belangrijke ontwikkelingen (het uitblijven van winsten of de extreem hoge schuldfinanciering) werd onderbroken. Op die logische economie der gebeurtenissen volgde daarna een peripetie (denken we maar aan de val van Lernout & Hauspie), een plotselinge ommekeer van hoopvolle verwachting naar volslagen ineenstorting. Dit zorgde bij de toeschouwers voor heftige gevoelens van medelijden, vrees en verbazing, waardoor hun ziel in een toestand van katharsis of reiniging terechtkomt.

Bij de aanvang van 2001 zullen banken, durfkapitaalfondsen, institutionele investeerders en beleggers even door deze fase van katharsis heen moeten. Zij zullen de beurswereld door een iets minder rooskleurige bril bekijken. Maar algauw zullen zij beseffen dat hun vrees niet tot doemdenken hoeft te leiden. De Europese economie staat immers aan de vooravond van een periode van ongekende groei, terwijl de VS zijn curve zachtjes zal zien afvlakken. De overwaardering van de greenback zal leiden tot een daling van de dollar. Euro en dollar zullen naar elkaar toe groeien, met een minder gunstige positie voor de Europese export tot gevolg.

Maar zelfs dat zal het Europese elan niet afremmen: ruim 80% van de handel voltrekt zich immers binnen onze Europese grenzen. De consolidering van het Europese beurslandschap – een proces dat zich in 2001 nog sterker zal doorzetten – zal de appetijt van Amerikaanse institutionelen alleen maar aanscherpen en Europese bedrijven de nodige visibiliteit en zuurstof geven om hun internationale expansie in groeimarkten zoals China en India (goed voor 2,3 miljard consumenten) nog verder op te drijven.

Ook op het vlak van de biotechnologie (genetische modificatie of celkloning), telecommunicatie (de mobiele telefonie van de derde generatie) of informatietechnologie (internet en artificiële intelligentie) zal Europa zijn achterstand op de VS verder dicht fietsen.

De intrede van de euro en de uitbreiding van de Europese Unie zullen niet zonder slag of stoot verlopen. Een van de meest fundamentele uitdagingen waarmee Europa in 2001 zal worden geconfronteerd, is zijn asiel- en migratiebeleid. Een doelbewuste koppeling tussen beide door middel van een gecontroleerd systeem van werkvergunningen – wat in België en andere landen onvermijdelijk zal resulteren in de opheffing van de migratiestop – zal op de politieke agenda komen.

Samen met onze collega’s van The Economist, die het internationale luik van dit opmerkelijke jaarboek ‘De wereld in 2001’ vormgaven, zijn we ervan overtuigd dat de economische globalisering een wereldwijd proces van democratisering in gang heeft gezet. Een grenzeloze – lees: ‘over de grenzen heen’ – waardering en diep respect voor mensenrechten, wettelijkheid, ethiek en behoorlijk bestuur zullen hiervan uiteindelijk het resultaat zijn.

De invloed van regeringen en overheden zal tanen. Zij zullen in de komende twaalf maanden nog minder dominant worden. Ook de macht van de Europese Commissie en grotere lidstaten zoals Frankrijk en Duitsland zal – door de uitbreiding van de EU en onder invloed van kleinere lidstaten zoals België, dat in de tweede helft van 2001 het voorzitterschap van de Europese Unie waarneemt – onder toenemende druk komen te staan.

Zal die nieuwe constellatie in staat zijn te anticiperen op komende conflicthaarden in de Arabische buurlanden? De bevolking van de zeven Arabische landen die aan de Middellandse Zee grenzen, zal volgend jaar exploderen tot 163 miljoen, waarvan 56% jonger zal zijn dan 25. Een nieuwe generatie jonge werklozen.

En welke rol zal Japan in 2001 op het internationale forum spelen? Vaststaat in ieder geval dat het nieuwe Japan slechts 14% van ‘s werelds welvaart zal creëren, maar wel 40% van alle schulden op deze aardbol zal dragen: 3,4 biljoen dollar.

Het zijn maar enkele van de vele voorspellingen die u in ‘De wereld in 2001’ zal vinden. Ik wens u veel leesgenot.

PIET DEPUYDT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content