Vooruit wil e-step verbieden voor min-16-jarigen

© Getty Images

België heeft geen wettelijke minimumleeftijd voor bestuurders van gemotoriseerde voortbewegingstoestellen, zoals elektrische steps. De regeringspartij Vooruit wil toestellen met een vermogen van meer dan 250 watt verbieden voor min-16-jarigen.

1 Als uw kind schade veroorzaakt, is die dan gedekt door de familiale verzekering?

“De meeste ongevallen met elektrische steps gebeuren zonder derde partij”, zegt François de Clippele van Assuralia. “In dat geval kan alleen een persoonlijke ongevallenverzekering de lichamelijke schade dekken, maar niet iedereen heeft die.” Als er wel schade aan derden veroorzaakt wordt, komt de familiale verzekering tussen voor alle personen die onder hetzelfde dak wonen.

De Clippele wijst erop dat wie met een step rijdt, beschouwd wordt als een zwakke weggebruiker. Als de derde partij een autobestuurder is, zal de autoverzekeraar opdraaien voor de kosten van het ongeval, ongeacht de oorzaak.

2 Moet u een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid afsluiten?

Nee. In België is de maximumsnelheid voor elektrische steps 25 kilometer per uur. Een verzekering BA voor gemotoriseerde voertuigen is alleen verplicht voor toestellen die sneller rijden.

3 Hoeveel ongevallen gebeurden er de voorbije jaren?

In 2020 liepen 40 min-16-jarigen een letselongeval op als bestuurder van een e-step, volgens het verkeersinstituut Vias. Meestal gaat het om valpartijen, waarbij kinderen op hun hoofd terechtkomen. “De verzekeraars houden geen aparte statistieken bij”, zegt De Clippele. “Bovendien zijn er allicht ook ongevallen waarvan de schade niet wordt aangegeven, omdat er geen derde partij bij betrokken is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content