“Voorkennis moet uit het strafrecht”
De wetgeving over voorkennis schiet haar doel voorbij. Vincent Van Dessel van Euronext denkt met zijn alternatief beter gewapend te zijn.
TRENDS. Hoe kan Euronext op dit moment handel met voorkennis aanpakken?
VAN DESSEL (EURONEXT). “Wij hebben twee systemen om gevallen van voorkennis op te sporen. Wanneer een beursgenoteerd bedrijf een belangrijke aankondiging heeft gedaan, gaan we kijken of er in de dagen en weken ervoor abnormale dingen zijn gebeurd met het aandeel. Maar we hebben ook een aantal verklikkers ingebouwd om onmiddellijk te kunnen reageren. Bij abnormale koersbewegingen of abnormale volumes tijdens de beurssessie gaan bij ons de knipperlichten aan. Dan nemen wij contact op met het bedrijf en uitzonderlijk ook met de financiële bemiddelaars om een verklaring te eisen. Meestal wordt het aandeel dan ook een tijdje geschorst.”
Jaarlijks worden er in België een tiental onderzoeken geopend, maar tot op heden is er nog nooit een definitieve veroordeling gevolgd. Schort er iets aan de procedure?
VAN DESSEL. “De praktijk toont inderdaad pijnlijk aan dat de huidige wetgeving niet werkt bij handel met voorkennis. Daarmee wil ik echter geen steen gooien naar het parket. Ik ben me ervan bewust dat de dossiers die wij aan het parket doorspelen meestal geen keiharde bewijzen bevatten. Het gaat ook vaak om kleinere bedragen zodat deze zaken geen prioriteit krijgen. Maar het grootste probleem is dat harde bewijzen nooit te vinden zijn. Begin dit jaar ging plots de koers van Bureau van Dijk stijl omhoog. De directie vertelde ons toen dat er gesprekken bezig waren met Creyf’s, maar dat er nog niets was getekend. De heftige koersopstoot was louter gebaseerd op geruchten en niet op voorkennis.”
U pleit er voor om voorkennis uit het strafrecht te halen. Wat zijn de alternatieven?
VAN DESSEL. “Wij pleiten voor een organisme dat nog steeds strafbevoegdheid heeft, maar dat zich vooral concentreert op het afsluiten van een dading, een schikking tussen de beurs en het betrokken bedrijf. In sommige gevallen moeten gedupeerden ook van die schikking kunnen genieten. Dat is bijvoorbeeld de sterkte van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Het grote voordeel daarvan is dat er geen waterdichte bewijzen meer op tafel moeten komen. Bedrijven krijgen liever een boete dan negatieve publiciteit. Nu worden de bedrijven beschermd door de discretieplicht die eigen is aan ons rechtssysteem.”
D.V.T.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier