VOOR WAT, HOORT WAT BIJ SABENA

“Wij moeten het aandurven de klassieke en definitief voorbijgestreefde wandelpaden te verlaten om kordaat nieuwe wegen in te slaan. Europa moet de loonlasten drastisch verlagen en de sociale konkurrentie uitwissen. Dit kan eenvoudigweg door de sociale lasten die op de ondernemingen wegen, af te schaffen. ” Aldus Pierre Godfroid in zijn nieuwjaarswensen in Trends van 2 januari ’95.

De Sabena-voorzitter was toen druk in de weer voor een uitvlaggingsoperatie voor zijn 480 piloten. Luxair leek de geschikte partner, in Luxemburg liggen de sociale bijdragen driemaal lager dan in België. Het mocht niet wezen. Luxemburg wees het voorstel vorige week af. Gelukkig.

Elke Belgische ondernemer heeft begrip voor het probleem van de Sabena-voorzitter. De sociale lasten in België liggen hoog. Wil dit zeggen dat men ze mag ontduiken ? Nee. En zeker niet als de onderneming de nationale luchtvaartmaatschappij is met de staat als meerderheidsaandeelhouder. In december jongstleden ontving Sabena van de Belgische staat 1,3 miljard frank en van de Federale Investeringsmaatschappij (FIM) 157 miljoen frank. Dit maakt anderhalf miljard frank, cash. Eind dit jaar betaalt de Belgische staat, de bijdrage van de Federale Investeringsmaatschappij inclusief, nog eens een miljard frank af aan Sabena. We denken ook nog aan de 10 miljard frank schulden uit het verleden die de staat heeft overgenomen begin jaren negentig en de 6 miljard inbreng van vers kapitaal. Toch meent de Sabena-direktie dat de sociale lasten van haar best betaalde inkomenstrekkers niet aan de Belgische staat moeten worden betaald. Dit maneuver stuit elke modale Belg, elke zelfstandige, elke bedrijfsleider van een KMO tegen de borst.

Cijfermatig heeft Pierre Godfroid overschot van gelijk. Hij wil grote uitgavenposten schrappen. Moreel heeft hij ongelijk en is de idee van de uitvlagging van de piloten onetisch. Er bestaat een verantwoordelijkheid tenoverstaan van de gemeenschap. Op de koop toe is het net die Belgische gemeenschap die Sabena haar bestaansrecht geeft. Swissair toont interesse voor Sabena omwille van zijn Belgische nationaliteit. In de gekoördineerde statuten van de NV Sabena, 14 mei 1992, staat dat “de raad van bestuur de overdrachten van aandelen niet kan weigeren tenzij de hoedanigheid van de voorgestelde overnemer tot gevolg zou hebben dat de vennootschap niet meer zou voldoen aan de nationaliteitscriteria vereist opdat zij haar erkenning zou behouden of opdat zij zou kunnen erkend worden als vervoerder aangeduid in het raam van de bilaterale akkoorden inzake de uitwisseling van machtigingen van luchtverkeer waarbij het koninkrijk België of de Europese Gemeenschap partij is geworden. “

Sabena is dus erg gesteld op de identiteit van Belgische luchtvaartmaatschappij. De onderneming kan bijgevolg niet anders dan haar plichten opnemen, met inbegrip van het betalen van de hoge sociale lasten aan de Belgische staat, dus de belastingbetaler. Voor wat, hoort wat.

CAB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content