‘Voor veel mensen ben ik een probleemoplosser’

© Debby Termonia

Lavendel, mooi weer en een hond die snurkend van de laatste zomerzon geniet. Het atelier van gitaarbouwer Adam Berten lijkt wel in Zuid-Frankrijk te liggen. “Ik heb bewust niet voor een traditionele winkel gekozen”, zegt hij. “Ik wil dat mijn klanten zich thuis voelen. Wie langskomt voor een reparatie of een bestelling, ontvang ik op het terras of aan mijn werkbank. Zo vallen de remmingen weg en vertellen mensen me het snelst waarnaar ze op zoek zijn.”

Adam Berten is gespecialiseerd in akoestische folk- en elektrische jazzgitaren. “Ik heb altijd een grote interesse voor instrumenten gehad. Zowel het bouwen als het bespelen ervan fascineerde me. Toen ik de kans kreeg aan het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw in Puurs te studeren, kon ik me in die materie vastbijten. Enkele jaren geleden ben ik als zelfstandig gitaarbouwer begonnen.”

Heel wat bekende muzikanten zijn klant bij Adam Berten. Maar de deur van zijn atelier staat voor elke muzikant open. “Ik bouw niet alleen gitaren, ik repareer ze ook en stel ze af”, stelt hij. “Vooral dat laatste zien heel wat mensen over het hoofd. Toch is het enorm belangrijk om een instrument mooi te doen klinken. Vooral nu de meeste mensen hun gitaren bij webwinkels bestellen, is het belangrijk dat de instrumenten bijgesteld worden voor ze gaan spelen. Het transport, de temperatuurschommelingen, de luchtvochtigheid kunnen instrumenten enorm beïnvloeden. Als je dan niet de juiste aanpassingen doet, heeft dat gevolgen voor de bespeelbaarheid en de klankkleur.”

Ik heb bewust niet voor een traditionele winkel gekozen. Ik wil dat mijn klanten zich thuis voelen

Is dit zijn droomberoep? “Ik denk het wel. Elke dag begin ik met veel goesting aan mijn werkdag. Voor veel mensen ben ik een probleemoplosser, iemand die er alles aan doet om hun lievelingsinstrument nog beter te maken. En dat is voor mij de mooiste job die er bestaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content