Voor ’s werelds eerste relaxcafé moet u naar… Scherpenheuvel

Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Een ontspannende shiatsumassage terwijl u een biertje bestelt? Sinds kort kan het in Surya, ’s werelds allereerste relaxcafé.

PRAKTISCHSurya

Groenhoef 77

3270 Scherpenheuvel

% 013 77 33 30

www.surya.be

Of we er steeds trots op moeten zijn, laten we in het midden, maar het valt geenszins te loochenen dat de Belg graag zijn Bourgondische volksaard trouw blijft. Dat zelfs een massage- en relaxcenter – toch een plek waar vooral oosterse kruiden, wijsheden en ontspanningsmethoden gunstig horen te gedijen – wordt gecombineerd met een oer-Belgisch café, hoeft dus niet te verbazen.

Vooraleer u stormenderhand richting Scherpenheuvel trekt – daar bevindt zich immers het knusse Relax Café Surya – willen we u even waarschuwen: het relaxcafé is voorlopig alleen open op vrijdagavond. De rest van de weekagenda wordt opgevuld met privé-relaxatiesessies en -cursussen waarvoor u dient te reserveren. “In principe is iedereen welkom,” stelt de uitbater en relaxcoach Bart Vanderbruggen. “Zelfs wie hier alleen een pint wil komen drinken. Maar uiteraard blijven de relaxatiesessies voorop staan. Dit concept is dan ook vooral bedoeld om bij het grote publiek de drempel te verlagen naar shiatsu, ayurvedische geneeskunde of aromatische behandelingen. Want waar kan dat beter dan in een café, voor de gemiddelde Belg toch dé ontmoetingsplek bij uitstek?”

Hardleerse sceptici kunnen met andere woorden hun vooroordelen rustig opbergen en zich lekker languit op de foetonmat van Surya uitstrekken. Daarvoor hoeven ze trouwens niet hun kleren uit te trekken. Het is immers niet de bedoeling je publiekelijk bloot te geven, terwijl de tooghangers je ondertussen geamuseerd zitten aan te gapen. “Hier gebeurt niets wat het zonlicht niet verdraagt,” lacht Vanderbruggen. Geen oliemassages op ontblote ruggen binnenin het café dus, wel heerlijke, twintig minuten durende drukpuntmassages (kostprijs 10 euro) die, dwars door je bovenkleren heen, zelfs de stroefste plekjes loswrikken.

Relaxatie: eerste hulp bij problemen op de werkvloer

Het relaxcafé is het logische verlengstuk van de vzw Surya die Vanderbruggen enkele jaren geleden samen met zijn moeder Leona Clerckx – een yoga-relaxatie-experte – heeft opgezet. Behalve massagesessies en -cursussen organiseert de vzw verschillende thema-avonden, wellnessweekends, workshops en events. En dat zowel individueel als in opdracht van bedrijven.

Speciaal voor die laatste doelgroep maakt Vanderbruggen zelfs graag een uitje tot op de werkvloer of het kantoor. “In steeds meer bedrijven groeit het besef dat ontspanning de basis is van een gezond en gelukkig leven,” legt hij uit. “Dat komt de werknemers alleen maar ten goede. Ik ben niet zo naïef om te denken dat bedrijven zich inlaten met relaxatie uit pure filantropie; het gaat hen natuurlijk evengoed om teambuilding, het opkrikken van de werksfeer en dus de productiviteit.”

Wat u zich concreet bij deze events voor bedrijven moet voorstellen? Het varieert afhankelijk van de noden, de grootte en het soort werk dat de werknemers verrichtten. “Maar in de eerste plaats gaat het om een alternatieve manier van communiceren,” beklemtoont Bart Vanderbruggen. “Massage is immers één van de eerlijkste communicatiemiddelen die ik ken. Woorden kunnen bedrieglijk zijn, maar handen of ruggen liegen nooit. Bovendien heb ik ondertussen meer dan vijftien jaar ervaring en dus maak ik me sterk dat ik heel wat problemen op de werkvloer al voelend kan detecteren. Ik ben geen geneesheer en pretendeer geenszins een wonderdokter te zijn, maar ik kan wel preventieve technieken aanleren om bepaalde fysieke of psychologische problemen die ik ‘voel’ te verzachten. Wat ik doe, is dan ook complementair aan de traditionele geneeskunde. Daarom werk ik dikwijls samen met dokters en kinesitherapeuten .

Ondertussen is onze scepsis goeddeels verdwenen. Welwillend vleien we ons neer op het podium binnen het café, terwijl Vanderbruggen ons met zijn vakkundige handen in de praktijk laat voelen wat shiatsu nu eigenlijk betekent. “En? Voel je je al wat meer ontspannen?” vraagt hij benieuwd. “Mmmja, hoor,” antwoorden we met enige reserve, aangezien we nu eenmaal te allen tijde journalistieke objectiviteit nastreven. En dat terwijl we de stress uit ons lijf voelen stromen en er in ons hoofd alleen nog rozige gedachtes opwellen. Alsof we nog nooit van begrippen als ‘deadlines’, ‘laptops’ of ‘files’ hebben gehoord. Wereldprimeur of niet, deugd doet het in elk geval.

Dave Mestdach

“We willen de drempel naar shiatsu, ayurvedische geneeskunde of aromatische behandelingen verlagen. En waar kan dat beter dan in een café?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content