‘Voor de exclusieve dingen moet je snel zijn’

© DEBBY TERMONIA

“Ik ben een echte kerstfanaat”, glundert Noëlla Tits vanachter haar toonbank. “Dat is ook de reden waarom we een deel van onze woon- en interieurwinkel jaarlijks tot een kerstspeciaalzaak omtoveren. Vanaf oktober is 500 vierkante meter winkelruimte volledig aan kerst gewijd. Speciale kerstballen, sfeervolle lichtjes of handgemaakte engeltjes… bij ons kun je echt alles vinden. Maar voor de exclusieve dingen moet je wel snel zijn. Vanaf eind september krijg ik al telefoontjes om te vragen of onze kerstafdeling open is en of we bepaalde spullen in stock hebben. Een paar dagen later gaan de eerste versieringen al over de toonbank.”

Noëlla Tits gidst ons tussen de smaakvol uitgestalde kerstbomen, levensgrote rendieren en mondgeblazen kerstballen. “Mijn man en ik kregen het idee voor onze kerstwinkel toen we eind jaren negentig naar Amerika reisden. Daar belandden we in een shop waar je het hele jaar door kerstartikelen kon kopen. Ik was zo betoverd door wat ik zag, dat ik hetzelfde in Vlaanderen wilde doen. Maar omdat ik niet weet of de nuchtere Belg in de zomer al klaar is om kerstballen te kopen, beginnen we pas in het najaar.”

Ook haar echtgenoot, Danny Van Even, is bezeten door kerst. “We zijn zelfs al naar Rovaniemi in Fins Lapland gereisd”, zegt de man. “Dat is de officiële woonplaats van de Kerstman. Je kunt hem daar het hele jaar door bezoeken.”

Noëlla Tits toont ondertussen een paar kerstboomversieringen. “Dit jaar zijn de traditionele kerstbomen weer helemaal in”, zegt ze. “De steriele sparren met kerstballen in één kleur zijn volledig passé. Het mag weer wat kleurrijker. Een beetje zoals op de oude kerstkaarten.” Bestaan er – voor mensen die weinig tijd hebben – ook zoiets als kant-en-klare-kerstpakketten? “Natuurlijk”, zegt ze. “Wie geen inspiratie heeft om een kerstboom te versieren, kan onze hulp inroepen. Wij stellen dan een pakket samen. En voor wie het te druk heeft, komen we zelfs de kerstboom ter plaatse versieren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content