‘Voor alles is er een oplossing’
De herfstzon schijnt door de ramen van het gezellige schoenatelier van Mario Boogaerts in de Truiense binnenstad. “Schoenhersteller is een uitdagend beroep”, zegt hij. “Elke dag moet ik creatief uit de hoek komen, om de binnengebrachte schoenen te repareren. Het lukt bijna altijd. Al moet ik er soms wel wat heksentoeren voor uithalen. Heel wat mensen vergeten dat schoenen onderhoud vergen. Wanneer dat niet gebeurt, kan dat de herstelling bemoeilijken. Maar ach, voor alles is er een oplossing. En anders bedenk ik er wel een.”
Mario Boogaerts toont met trots zijn atelier. “Hier worden heel wat huishoudelijke vraagstukken opgelost”, lacht hij. “Een handtas herstellen? Een nummerplaat dupliceren? Een verloren sleutel bijmaken? Een halsband van een hond of een paardentuig repareren? Ik doe het allemaal. Dankzij die flexibiliteit blijft ons beroep relevant. Want heel wat mensen weten niet waar ze anders terechtkunnen.”
“Schoenhersteller is een uitstervend beroep”, vervolgt Mario Boogaerts. “Er zijn er nog hooguit 400 in Vlaanderen. Het merendeel flirt met de pensioengrens.” Hij zet een machine in werking. De borstels draaien snel, terwijl hij met wat schoenpoets én vakkennis het doffe leer van een pas herstelde herenschoen nieuw leven inblaast. “Jonge mensen studeren liever voor iets anders. De meeste schoenen zijn ook niet meer gemaakt om veelvuldig te herstellen. Om een schoen goed te kunnen repareren, moet die een goede basisconstructie hebben. De meeste schoenen die vandaag verkocht worden, bestaan uit minderwaardige materialen en zijn snel in elkaar gelijmd. Bovendien zijn ze zo goedkoop geworden dat mensen ze liever weggooien.”
Heel wat mensen vergeten dat schoenen onderhoud vergen
Heeft hij nog een goede raad? “Investeer in een goed paar lederen schoenen. Die gaan jaren mee. De natuur én de schoenherstellers zullen je dankbaar zijn.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier