Volvo Gent start met productie van EX30, een levenslijn voor de laatste Belgische autofabriek

Vrijdagmiddag rolt de eerste EX30 van de band in Gent, een succesmodel dat de Zweeds-Chinese autobouwer Volvo in 2023 aan ons land heeft toevertrouwd.
De start van de productie is niet alleen symbolisch, maar ook van cruciaal belang voor de toekomst van de Belgische auto-industrie. Na de sluiting van Audi Brussels is Volvo Car Gent de laatste overgebleven autofabriek in ons land. De productie van de EX30 wordt dan ook gezien als een levenslijn voor de fabriek en haar 6.500 werknemers.
Volvo Car Gent
De fabrikant is een belangrijk speler binnen de Belgische economie. In 2023 realiseerde Volvo Car Belgium een omzet van bijna 8 miljard euro. De Gentse fabriek, Volvo Car Gent, produceerde dat jaar 230.527 auto’s, waaronder de populaire EX40, EC40 en V60. Met 6.500 medewerkers is Volvo Car Gent de grootste industriële werkgever van Oost-Vlaanderen.
De toewijzing van een nieuw model is in de autosector van levensbelang: zonder opvolger droogt het werk op. Audi Brussels werd met deze realiteit geconfronteerd. Het kreeg geen nieuw model toegewezen en de productie van de Q8 e-tron eindigde. Voor Gent moet de EX30 het tegendeel bewijzen.
Lees ook een exclusief interview met Geert Bruyneel, hoofd van alle Volvo-fabrieken: ‘EX30 is verdienste van werknemers in Gent’
EX30 heeft laagste CO2-voetafdruk ooit voor Volvo-model
De compacte SUV mikt op stedelijke bestuurders en jonge gezinnen, is te koop aan een instapprijs rond 39.000 euro. Daarnaast heeft de wagen ook de laagste CO₂-voetafdruk ooit voor een Volvo-model.
De EX30 werd oorspronkelijk enkel in China geproduceerd, maar vanwege de enorme Europese vraag – goed voor 80 procent van de wereldwijde verkoop – en om importheffingen te vermijden, besloot Volvo om de productie ook naar Gent te brengen.
Die beslissing is opmerkelijk, zeker in een tijd waarin internationale spanningen en handelstarieven – met name tussen Europa en China – de autosector onder druk zetten. Bovendien staat de Belgische industrie al langer bekend om haar hoge loonkosten, wat vragen oproept over de internationale concurrentiekracht.
Grondige transformatie
Belgische bedrijven moeten dat nadeel compenseren met uitzonderlijke efficiëntie en technologische voorsprong. De Gentse fabriek kan in elk geval uitpakken met een snelle start: de nieuwe productielijn voor de EX30 werd in een recordtempo van anderhalf jaar opgestart, een ongeziene prestatie binnen de Volvo-groep. Om die productie mogelijk te maken, onderging de fabriek een grondige transformatie. Een voormalige opslaghal van 40.000 vierkante meter werd omgebouwd tot een ultramoderne assemblagelijn met 580 robots, waarmee de productietijd van een auto gehalveerd werd. De totale investering bedroeg meer dan 200 miljoen euro, waarvan 3 miljoen afkomstig van de Vlaamse overheid.
Naast de assemblage van de EX30 worden in Gent ook essentiële onderdelen geproduceerd, zoals de batterij en de afwerking van de deuren. Dit verkort de toeleveringsketen en vermindert de ecologische voetafdruk van het voertuig. De fabriek streeft ernaar om klimaatneutraal te produceren, onder andere door het gebruik van biogas en geëlektrificeerde ovens in de spuitafdeling. Met dit vierde model – naast de EX40, EC40 en V60 – zal het aandeel elektrische voertuigen in de Belgische productie van Volvo Cars verder groeien.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier