Voka in het verzet tegen Waalse compensaties
Voka verzet zich tegen de al te Waals getinte compensatiecontracten voor militaire bestellingen. Een achterhoedegevecht?
Het wordt geen vredevolle kerst voor premier Guy Verhofstadt (VLD). Op 23 december bakkeleit de ministerraad over de regionale verdeling van de economische compensaties van vier defensiecontracten (de uitrusting van de C-130, pantservoertuigen, jeeps en verkenningssensoren). De ministerraad beslist op basis van een financieel-technische ‘enveloppe’ (een bevoegdheid van Defensie) en een economisch luik (Economische Zaken).
Voka-topman Philippe Muyters zei onlangs: “Geen enkele Vlaamse firma is gecontacteerd door Defensie voor directe of indirecte compensaties. Onze bedrijfsleiders maken zich zéér ongerust.” Het probleem is complexer.
De geïnteresseerde ondernemingen, niet Defensie, moeten andere bedrijven contacteren. In het kader van elk contract stellen zij aan Economische Zaken een pakket compensaties voor. De informatiestroom tussen Defensie en Economie liep compleet mank. ” André Flahaut krijgt vrij spel,” klinkt het in defensiekringen.
Tot 2000 dongen de Vlaamse bedrijven met succes mee voor 54 tot 56 % van de bestellingen in het kader van defensiecontracten. Omdat de vorige legislatuur de compensaties afschafte in ons land (ze bleven gelden in de rest van Europa), ging amper 20 % van de 1,3 miljard euro bestellingen van de bouw van de militaire Airbus naar Vlaamse bedrijven. Verhofstadt II voerde in 2001 de compensaties weer in, maar de toepassing bleef dode letter.
Voor de volgende enveloppe krijgen de directe compensaties opnieuw de hoogste evaluatiecoëfficient, zodat vooral zuivere defensiebedrijven (meestal Waalse) worden aangetrokken als mogelijke onderaannemers. Hoogstens 30 % van een half miljard euro aan compensaties vloeit zo naar Vlaanderen.
De oorzaak van de wanverhouding ligt ook in Vlaanderen wegens een te late, slecht voorbereide, zwak gedocumenteerde en verspreide reactie. “Zuivere defensiebedrijven zijn opportunistisch en lobbyen vaak apart van de klassieke beroepsorganisaties voor directe bestellingen,” klinkt het bij een patroonsorganisatie. Een insider: “Bedrijven die zouden kunnen genieten van indirecte compensaties worden onvoldoende verdedigd op regionaal niveau ( Agoria, Voka, de partijen) of federaal niveau ( VBO, de regering).” Flemish Aero- space Group (lid van Voka) is naar verluidt niet te spreken over de gang van zaken, maar kaart de zaken liever niet publiek aan. H.B.
H.B.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier