VOEREN VOOR VOLWASSENEN
De Waalse aktie in Voeren is een zaak van taalimperialisme. De Frans-Belgische aktie omtrent De Post is de keerzijde van de medaille : kapitaalimperialisme. Voeren voor volwassenen, als het ware.
Royale Belge (UAP) en Generale Bank (Generale Maatschappij, Suez) mochten volgens insiders (zie ook Inside) rekenen op de steun van Philippe Maystadt (PSC) om het Nederlandse ING als partner van De Post te weren. Nochtans boden de Nederlanders zo bleek uit de uitstekende verslaggeving door onze konfraters van De Financieel Ekonomische Tijd bedrijfsekonomisch gezien de beste kansen.
Hiermee wordt het dossier-De Post een politiek probleem. Trends vroeg CVP-voorzitter Johan Van Hecke (via zijn woordvoerder) naar het standpunt van zijn partij, maar kreeg nul op het rekest. “Wij hebben geen standpunt, ” luidde het. “Dit is een zaak van NV De Post, niet van de politiek. “
Is Johan Van Hecke blind voor de politiek-ekonomische realiteit ? Waar blijft het Vlaamse profiel dat hij aan de CVP wil geven ? Blijft dat borrelpraat of beperkt tot toelagen voor vendelzwaaiers in Vollezele. Franse/francofone groepen konden al de hand leggen op luchthavenexploitant BATC (terwijl Britse investeerders, mét know-how, worden geweerd), Distrigas (British Gas kreeg geen kans) en Sabena (ten nadele van KLM en British Airways). Bessel Kok werd aan de deur van Belgacom gezet omdat hij zocht naar Amerikaanse, Britse en Nederlandse investeerders voor Belgacom. Hij toetste Frans/francofone belangengroepen op hun bedrijfsekonomische, en niet politieke, merites.
Uit al deze dossiers blijkt dat het Belgische financiële establishment geen ekonomisch tegengewicht duldt naast de Franse/francofone ondernemingen. De Belgische verankering is het paard van Troje van het Franse kapitaal. Dit gaat in tegen de Vlaamse ekonomische belangen en de bedrijfsekonomische rationaliteit. België kent aan de top een lobby-ekonomie.
Het Franse/francofone kartel is in strijd met de vrije markt. Terwijl een privatizering erop gericht moet zijn om een markt te openen, wordt in België de konkurrentie er juist door aangetast. Met hun nieuwe partner De Post verstevigt Generale Bank zijn positie als absolute nummer één en zou Royale Belge Fortis AG van zijn eerste plaats kunnen duwen. Terwijl ING als nieuwkomer beweging had kunnen brengen op de starre Belgische financiële dienstenmarkt. Is het dossier De Post trouwens geen mooie testcase voor de Raad voor de Mededinging, die dergelijke samenwerkingsverbanden moet checken ? Een betere en fundamentelere zaak dan de testcase over de parfumerieketen Douglas. Of voor de Europese Kommissie ?
De Belgische privatizeringen zijn in strijd met de gezondmaking van het budget. Want discriminatie ten voordele van één partner drukt de vraagprijs voor het overheidsbedrijf naar omlaag.
De koppeling van De Post aan Generale Bank/Royale Belge is tegen de vrije markt, in strijd met het eengemaakte Europa, anti-Vlaams, negatief voor de konsument én de belastingbetaler. En de CVP heeft geen mening ? Naar aanleiding van het optreden van José Happart schuwde Johan Van Hecke geen gespierde taal. Inzake politiek-ekonomische dossiers dossiers lijkt hij een leeuw zonder tanden te zijn.
H. Br.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier