Vluchten uit Europa
Amundi Asset Management organiseerde in Parijs zijn zesde World Investment Forum. Vanwege de politieke risico’s in Europa zoekt de vermogensbeheerder zijn heil meer en meer in de Verenigde Staten en de opkomende markten.
Beleggers moeten er zich bij neerleggen dat ze niet elk jaar winstpercentages met twee cijfers kunnen opstrijken”, zegt Romain Boscher, die bij Amundi Asset Management verantwoordelijk is voor het wereldwijde aandelenbeheer. “In een normaal jaar brengen de beurzen tussen 7 en 9 procent op.” Beleggers moeten terugkeren naar de essentie en kijken naar de capaciteit van bedrijven om rendement te genereren, vindt hij. “Het dividendrendement van aandelen lag al tussen 3 en 3,5 procent toen overheidsobligaties nog meer dan 5 procent opbrachten. Het dividend is een steeds belangrijker onderdeel van het rendement van een beleggingsportefeuille.”
De opkomende markten bieden de beste kansen voor beleggers, stelt Boscher ook nog. “Het is het enige segment dat nog uitzicht biedt op een return van meer dan 10 procent, al zal dat gepaard gaan met een hoge volatiliteit.” Een groot aantal groeimarkten moet kunnen profiteren van de stabilisatie van de grondstoffenprijzen, en dus van de grondstoffenmunten. “We zoeken bedrijven in India, Rusland en Latijns-Amerika. Die laatste regio maakt eindelijk belangrijke politieke veranderingen door.” Boscher blijft ook positief over Europa.”De resultaten liggen nog altijd 45 procent lager dan tien jaar geleden. Bovendien is het dividendrendement er veel aantrekkelijker dan in de andere grote regio’s.”
“We hebben een voorkeur voor sectoren zoals de industrie, de telecom en energie- en oliebedrijven. Het is verstandig waarde en dividendwaarden te overwegen in portefeuilles. En omgekeerd zijn we onderwogen in luxe- en consumptiewaarden, die heel duur zijn geworden.”
Smart beta
De activiteit van fondsbeheerders ondergaat grote veranderingen sinds 2008, stelt Romain Boscher vast. Zo is er een sterke verschuiving richting passief beheer en indexbeheer. Ook smart-betastrategieën, die grote schommelingen in portefeuilles proberen te beperken, zijn aan een opmars bezig. Die producten bevinden zich op de grens tussen actief en passief beheer, en beleggen in indexen met een alternatieve samenstelling, onder meer gebaseerd op de lage volatiliteit, de kwaliteit en het rendement. “Aanvankelijk was smart beta vooral bestemd voor institutionele beleggers, maar ook particulieren hebben meer en meer interesse in die producten”, stelt Boscher vast.
Daarnaast ziet hij dat beleggers meer aandacht hebben voor fondsen die investeren in kleine en middelgrote kapitalisaties. “Die waarden hebben een beter groeiprofiel en een lagere volatiliteit dan grote bedrijven. Ze passen ook goed in onze strategie om de volatiliteit te beperken.”
Ten derde ziet hij een groeiende interesse van beleggers voor thematische beleggingen, zoals fondsen die inzetten op langetermijntendensen die de maatschappij veranderen. “Een voorbeeld is een product als CPR Silver Age, dat probeert in te spelen op de kansen die de vergrijzing van de westerse bevolking met zich brengt en dat elk jaar beter presteert dan de index.”
Romain Boscher merkt ook dat “er miljarden verschuiven van absolutereturnproducten naar alternatief beheer. Onze vastgoedfondsen haalden dit jaar nog recordbedragen op. Ook long-shortproducten (die zowel inspelen op een hausse als een baisse van aandelen, nvdr) hebben veel succes.”
Politieke risico’s
Het risico op een brexit en het beleid van de Europese Centrale Bank hebben de voorbije maanden de obligatiestrategie van Amundi Asset Management bepaald, legt Marie-Anne Allier uit. “Het is perfect mogelijk dat de obligatierente nog lager gaat. De Duitse tienjaarsrente is zelfs al een tijd negatief.”
Daarom investeerde Amundi meer in Amerikaanse overheidsobligaties, “voor de diversificatie en als bescherming tegen de politieke risico’s in Europa”, zegt Allier. “We zetten zo ook in op de daling van de Amerikaanse langetermijnrente in de komende maanden.” Als tegenwicht tegen de politieke risico’s in Europa belegt Amundi ook in obligaties uit opkomende landen. “We zijn voorstander van emissies in lokale valuta, omdat we geloven dat in veel landen een einde is gekomen aan de verzwakking van de munten.” De focus ligt vooral op Mexico, Argentinië, Brazilië en bepaalde Aziatische landen.
High yield
In het segment van de bedrijfsobligaties staat Marie-Anne Allier vooral positief tegenover papier van financiële instellingen. “Door de regelgeving die de voorbije jaren aan de sector is opgelegd, is de gemiddelde kwaliteit van de financiële emissies sterk verhoogd. Bovendien wordt dat segment niet beïnvloed door het inkoopprogramma van de ECB.”
Om dezelfde reden heeft Allier een boon voor Europese highyieldobligaties. “De groeivooruitzichten zijn beter. En als we rekening houden met de kwaliteit van de obligaties, die meestal beter is in het Europese highyieldsegment, komen we op een spreadniveau (verschil met de tienjaarse obligatierente, nvdr) dat vrij vergelijkbaar is tussen Europa en de Verenigde Staten.”
Frédéric Dineur
“Beleggers moeten er zich bij neerleggen dat ze niet elk jaar winstpercentages met twee cijfers kunnen opstrijken”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier